Почина Николай Колев - Босия

Почина Николай Колев - Босия

архив

A A+ A++ A

Николай Колев - Босия е починал. Скръбата вест съобщи във фейсбук неговият приятел Вихрен Михайлов.

"Днес почина моят приятел, съмишленик и непримирим боец Николай Колев-Босия! Почивай в мир, приятелю - ти живя Достойно до край! Ще се видим някога в по-чист свят...", написа Михайлов.

Николай Колев – Босия, е български дисидент, поет и журналист; създател на първия независим синдикат в България, председател на Независимото дружество за защита правата на човека – от юни 1990 г. до юли 1992 г.

Завършва Руската езикова гимназия в Стара Загора, учи руска филология в Софийския държавен университет, след което работи почти всичко – от хамалин до поет.

Лежал е няколко пъти в Старозагорския и Софийския затвори за политическа дейност преди 10 ноември 1989 година. Автор е на вицове и епиграми за Тодор Живков. Известен е с многобройните си гладни стачки, нестандартните си виждания и своенравния си характер. Той е автор на 4 книги и много публикации. Баща е на 5 дъщери. Днес има консултантска фирма.

В средата на юни 2018 обявява гладна стачка, продължила 83 дни. Стачката е против корупцията в Министерство на транспорта до най-високо ниво, също за оставката на транспортния министър и разпускане на парламента. На 25 юли 2018 е приет в Правителствена болница за преглед.

#Николай Колев - Босия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от In Memoriam
Последно от In Memoriam

Всички новини от In Memoriam »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници