Официално: Пригожин е мъртъв, съобщи Москва

Официално: Пригожин е мъртъв, съобщи Москва

Стоп кадър/Телеграм/Пресс-служба Пригожина

A A+ A++ A

Следственият комитет на Русия съобщи, че резултатите от направените експертизи са потвърдили самоличността на десетте души, загинали при самолетната катастрофа в сряда в Тверска област, както и че сред тях е и основателят на наемническата група "Вагнер" Евгений Пригожин, предадоха агенциите, цитирани от БТА.

"В рамките на разследването на самолетната катастрофа в Тверска област приключи провеждането на молекулярно-генетичните експертизи. Въз основа на резултатите от тях е установена самоличността на всички десет загинали. Те отговарят на списъка", заявен за полета, се казва в изявлението на СК.

Преди това руската служба за контрол на гражданското въздухоплаване "Росавиация" съобщи, че в списъка с пътниците присъстват Евгений Пригожин и Дмитрий Уткин, човекът, който беше дясната ръка на Пригожин и който му помогна да създаде "Вагнер".

Частният самолет се разби точно два месеца след неуспешния метеж, организиран от Пригожин срещу руското военно ръководство. Тогава наемниците от "Вагнер" установиха контрол над град Ростов на Дон и започнаха поход към Москва, приключил на около 200 км от руската столица.

Президентът Владимир Путин определи бунта като коварно забиване на "нож в гърба", но впоследствие се срещна с Пригожин в Кремъл. В четвъртък той поднесе съболезнованията си на семействата на хората, за които "Росавиация" съобщи, че са загинали при катастрофата.

След произшествието в сряда се появиха спекулации, особено в някои провагнеровски канали в социалната мрежа Телеграм, че Пригожин - който е известен с различните мерки за сигурност, предприемани от него в очакване да бъде посегнато на живота му - може и да не е бил на борда на злополучния полет.

Властите все още не са казали какво според тях е причинило катастрофата.

Западни политици и коментатори заявиха, без да представят доказателства, че Путин е наредил Пригожин да бъде ликвидиран като наказание за организирания от него двудневен метеж в края на юни срещу командването на армията, който бе и най-сериозното предизвикателство за управлението на Путин, откакто той дойде на власт през 1999 г.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков определи в петък подобни обвинения като "пълна лъжа". Помолен да коментира дали президентът ще присъства на погребението на Пригожин, Песков отговори, че е твърде рано да се каже и изтъкна "натоварения график" на Путин.

Бойците на "Вагнер" изиграха важна роля в боевете в Източна Украйна, особено при неколкомесечната обсада на град Бахмут, въпреки многократно отправяните от Пригожин остри нападки срещу висшето руско командване, кулминирали в неуспешния метеж.

Бойците на наемническата група впоследствие напуснаха Украйна. Някои от тях се разположиха в Беларус като част от договорката за прекратяването на бунта им.

Друга част от тях се очаква да бъде включена в редовете на руската армия, но мнозина от тях ще бъдат недоволни от внезапнaта кончина на основателя на групата, който вдъхновяваше хората си да му бъдат изключително верни, отбелязва Ройтерс.

Путин отправи разнопосочни послания, когато отдаваше почит към паметта на Пригожин в четвъртък. От една страна, той го описа като "талантлив бизнесмен", но от друга, като труден характер, "допуснал сериозни грешки в живота си".


#Евгений Пригожин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници