Седмичен обзор: Гордост и предразсъдъци, арест и въпросителни

Седмичен обзор: Гордост и предразсъдъци, арест и въпросителни

Стоп кадър/НОВА

A A+ A++ A

Седмица, в която с едни се простихме завинаги, а други се завърнаха, седмица на много въпросителни, в очакване на обрати и развръзки, седмица, която напомни за тлеещото напрежение в управляващата "сглобка" и затвърди разрива между "Дондуков" 1 и "Дондуков" 2.

Седем дни на гордост, обвинения, прехвърляне на отговорности след като 20-годишната Нургюл Сaлимова записа името си на световната шахматна сцена.

Бившият хазартен бос Васил Божков се върна в България след три години и половина укриване от правосъдието след като прокуратурата започна серия разследвания срещу него, а държавата забрани лотарийния му бизнес. Той се изправи пред съда, като му бе наложена мярката "задържане под стража" по т.нар. "хазартно дело" с мотива, че има опасност да се укрие.

Обвиняемият бизнесмен Васил Божков се завърна в България два дни след като стотици близки, приятели и колеги си взеха последно сбогом с Алексей Петров и ден след като за втори път Софийската градска прокуратура прекрати разследването за разпространените преди 3 години снимки с пачки и кюлчета, за които се твърдеше, че са направени в дома на бившия премиер Бойко Борисов. Изводът на прокуратурата - снимките са фалшиви. Борисов направи първи коментар за връщането на Божков от врачанското село Лиляче, където беше на среща със симпатизанти и с членове на младежката организация на ГЕРБ.

Поредно напрежение между изпълнителната власт и президентството. Държавният глава Румен Радев отказа да подпише указ за освобождаването на Петър Тодоров от поста главен секретар на МВР, с което блокира процедурата по неговата смяна. Според президента мотивите за исканото освобождаване са изцяло политически и са част от пълномащабната чистка в МВР.

На фона на откритата война между "Дондуков" 1 и 2 за рокадите в МВР - протестите и блокадите на жителите на Цалапица и близките на убития Димитър Малинов продължават с настояване за прозрачност на разследването и справедливост за извършителите на тежкото престъпление.

Само дни остават до края на лятната ваканция на депутатите. Очаква се новият политически сезон да стартира от 1 септември, но още от сега лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов даде да се разбере, че критиките към партньорите в "некоалицията" - ПП-ДБ са оформени в дълъг списък - чистката на всички нива, според Борисов, продължава. Упрекна ги и за покачващите се цени на горивата и не им спести критики за борбата с нелегалната миграция.

Започна процедурата по прехвърляне на пристанищния терминал "Росенец" към държавата, като "Лукойл Нефтохим" ще бъде заличена от Регистъра на пристанищните оператори. Според министър Гвоздейков не се очакват сътресения на цените на горивата след влизането в сила на закона за дерогацията.

Два месеца преди местния вот още една кандидатура за кмет на столицата е напът да се официализира. Представители на БСП-София и на коалиция "Левицата" обявиха подкрепата си за икономическия съветник на КТ "Подкрепа" Ваня Григорова. Пред Паметника на Съветската армия формациите обявиха, че ще се явят заедно на местните избори в София. Ваня Григорова направи медийно събитие, за да съобщи, че приема номинацията. Обяви мотото "София за всички" и представи "Манифест за един демократичен град“.

На терена на столицата разделителната линия се очертава Паметника на Съветската армия, където левите го бранят, а десните искат демонтажа му. Вече метални заграждения ограждат паметника по заповед на областния управител.

Седмицата подложи на изпитание огнеборците, десетки пожари горяха в различни региони на страната - Бургас, Хасково, Пазарджик, Стара Загора - без опасност за хората и домовете им. 36 огнеборци от Кюстендил, Благоевград, Габрово, Шумен и София заминаха за Гърция, за да помагат за овладяване на огнената стихия край Александруполис.

Младата шахматистка Нургюл Салимова спечели сребърния медал от Световната купа по шахмат за жени и предизвика широка обществена дискусия за развитието на спорта у нас. 20-годишната българка спечели любовта на цяла България, а родното й село Крепча в област Търговище я посрещна снощи тържествено, с гордост и благодарности за големия й успех.

Виолета Ашикова, БНР


#седмичен обзор

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници