Гърция в очакване да одобри бюджета за 2013 г.

Гърция в очакване да одобри бюджета за 2013 г.
Междувременно стана ясно, че новите мерки идват с нови данъци. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Гърция е в очакване парламентът да одобри бюджета за 2013 г. тази неделя, което е едно от главните условия за получаването на поредния транш на стойност 3,5 млрд. евро от втория спасителен пакет за общо 130 млн. евро.

Първото условие - приемането на мерки за допълнителни икономии на стойност 13.9 млрд. евро за 2013 и 2014 г. - бе изпълнено в сряда, предаде БНР.

Гърция продължава да е в агония, тъй като отпускането на транша ще бъде предмет на допълнителни обсъждания от страна на министрите на финансите на държавите-членки на еврозоната, които ще заседават в понеделник. Предварителните нагласи обаче сочат, че на заседанието няма да бъде взето окончателно решение.

Гърция обяви, че финансовите ѝ резерви са почти изчерпани и дори обмисля през следващата седмица, когато настъпва падеж на съкровищни бонове на стойност 5 млрд. евро, да ги замени с нови заради вероятното забавяне в превода на транша.

Междувременно стана ясно, че новите мерки идват с нови данъци. Разпоредбите на новия план, които ще бъдат внесени в парламента най-късно до края на ноември, предвиждат, че данъчно задължените трябва да събират касови бележки, които съответстват на 25% от приходите им.

Гражданите, които не успеят да ги съберат, ще платят „глоба" от 10% върху разликата от сумата на касовите бележки, които са събрали, и очакваната сума, която са били длъжни да съберат на базата на 25% от доходите.

#Тройката #транш #Парламент #бюджет #Гърция #данъци #приходи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници