302 000 души ще получат помощи за отопление

302 000 души ще получат помощи за отопление

pixabay

A A+ A++ A

Тази година минимум 302 000 души ще получат целеви помощи за отопление. Разширяването на обхвата на правоимащите лица се дължи на премахването на ограничения, които досега възпрепятстваха това.

Документи могат да се подават до края на октомври в дирекциите "Социално подпомагане". 255 000 са подадените от юли до този момент заявления, като по 166 000 от тях вече е платено. Помощта е в размер на 546 лева.

Всички, които са еднолични търговци на фирми, които не упражняват дейност, вече имат право на помощ за отопление, пояснява директорът на Агенцията за социално подпомагане Надя Танева пред БНР.

"Това не беше така. Около 2000 лица имат откази за миналия отоплителен сезон по тази причина."

Намалено е и изискването за регистрация в бюрата по труда – само 3 месеца. При тази група за миналия отоплителен сезон отказите са били близо 8000, сега доста хора ще имат възможността за тази подкрепа, коментира Танева.

Друга основна промяна касае продажба на имот и прехвърляне на такъв. Изискването вече е не да се прави справка за 5 години назад, а за 2 години. В тази сфера също има доста откази и доста хора са били възпрепятствани да кандидатстват, допълва тя.

Младите семейства предпочитат да кандидатстват електронно, но в по-малките населени места по-възрастните хора предпочитат това да става на гише.

Относно помощите за ученици Надя Танева отбеляза, че кампанията тече активно и до 15 октомври могат да се подават заявленията за сумата от 300 лева, която се получава на два пъти.

Малко над 100 000 са заявленията за ученици от 1-ви до 4-ти клас, около 14 000 са до момента за осмокласници.

#помощи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници