Вондра: Страните в НАТО да не се отказват от сигурността въпреки кризата

Вондра: Страните в НАТО да не се отказват от сигурността въпреки кризата
Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Страните-членки на НАТО не бива да се отказват от своята сигурност въпреки финансовата криза и политиките на икономии в държавните бюджети, заяви чешкият министър на отбраната Александър Вондра.

Вондра заяви пред делегатите в Парламентарната асамблея на НАТО, че задълбочаването на партньорството е един от пътищата членуващите в НАТО държави да не загубят военната си способност, предаде БНР.

Вондра очаква по–голямо сътрудничество между армиите, повече съвместни учения и обмен след 2014 г, когато приключват ангажиментите на НАТО в Афганистан. Други делегати и участници в заседанието на комитета „Отбрана и сигурност" също подчертаха необходимостта Алианса да остане силна организация, за да може да изпълнява своята основна роля - колективната отбрана на страните –членки.

Вондра остава привърженик на консервативната идея по въпроса дали трябва отново да се дефинират целите на НАТО. Според него трансформацията е била успешна и основната цел не е променена. Ангажиментите в мисията ИСАФ в Афганистан са помогнали на страните в НАТО и това е бил ключовият мотор за трансформацията на Алианса.

„Финансовата криза не бива да пречи на сигурността. В Чехия парите за отбрана са с близо 20% по-малко за последните пет години. Кризата няма да изчезне за една нощ и всеки отговорен политик трябва да осъзнава това", напомни още чешкият министър, допълвайки, че решението е в международното сътрудничество.

За 58-та годишна сесия, която се провежда в Прага, пристигнаха над 300 представители на държавни институции, от академичните среди, неправителствени организации, НАТО и други.

#НАТО #страни-членки #отбрана #сигурност #криза #икономии #бюджети #Прага #министър на отбраната на Чехия #Чехия #Александър Вондра #Афганистан #ИСАФ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници