Прокуратурата за втори път прекрати делото за снимките от спалнята на Бойко Борисов

Прокуратурата за втори път прекрати делото за снимките от спалнята на Бойко Борисов

фейсбук

A A+ A++ A

Софийската градска прокуратура (СГП) за втори път прекрати делото за снимките от спалнята на лидера на ГЕРБ и бивш министър-председател Бойко Борисов.

Не са установени данни за престъпление по образувано в СГП на 29.07.2020 г. досъдебно производство във връзка с разпространен снимков материал, за който се твърди, че е заснет в имот, обитаван от тогавашния министър-председател Бойко Борисов“, съобщават от СГП.

Първото прекратяване беше отменено от Софийската апелативна прокуратура със задължителни указания за извършване на действия по разследването. СГП изпълни указанията, но отново не са установени данни за престъпление и делото е прекратено.

В рамките на досъдебното производство са назначени и изготвени седем компютърно-технически експертизи на 17 файла – 16 снимки и един видеоматериал, както и една допълнителна разширена комплексна компютърно-техническа и лицето-идентификационна експертиза.

Експертизите сочат, че файловете със снимки и видеозаписът са резултат от използвано техническо средство, но въпреки че са изчерпани способите на доказване, предвидени в НПК, не е възможно да се установи категорично дали отразяват обективната действителност, тъй като същите не са оригиналните файлове, а средството, с което са направени, не е установено.

По делото са събрани доказателства за това, че снимките са подправени. Експертизите установяват подправка в метаданните им и констатират несъответствия в изображенията. Това поставя под съмнение истинността на направените копия на снимковия материал.

#Бойко Борисов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници