МВнР с актуална информация за пожарите в Гърция

МВнР с актуална информация за пожарите в Гърция

pixabay

A A+ A++ A

В района около Александруполис непрекъснато възникват нови разпръснати огнища по всички села на запад от областта. Фронтовете на пожарите в област Родопи намаляват, като най-големият пожар в момента гори на Папикио орос (Орлица) край малкото населено място Керасия.

Остават действащи огнищата в Дадия, Самотраки, Мелиа, Лептокариа и Сукорахи в Александруполис. В района около Александруполис от ранните часове на 23 август пожарът, който гори от вчера в Кирки и Сикорахи, се е спуснал към района на Авра, където действат противопожарните сили. Огненият фронт, идващ от гористата местност Дадия, се движи към селищата Койла и Мелия, които се евакуират. Има и пожарен фронт в района на Мавропетра. Пожарът на острова Самотраки, който избухна на 22.08 вечерта, понастоящем е локализиран в труднодостъпна местност, съобщиха от МВнР.

Два действащи пожара остават в Агиос Космас, Кавала, като се съобщава и за възпламеняване в района на Аврамилиа.

По последна информация от 13.30 ч. магистрала "Егнатия“ е затворена от пункта за плащане на пътна такса Мести (Μεστη, разположен в близост до Марония) до Александруполис в двете посоки. Струпване на МПС-та, опитващи се да продължат пътуването си към Игуменица, се е образувало на разклона Макри.

Препоръките на полицията към туристите като алтернативен маршрут е да влязат в България, да стигнат до Солун през София (ГКПП Кулата-Промахон) или Нимфея (ГКПП Нимфея-Маказа) и след това да се насочат към Игуменица.

От вечерта на 22.08.2023 г. КАТ Александруполис препоръчва на пътуващите за България от Александруполис да се осъществява през националния път Александруполис-Ферес-Суфли-Орестиада-Орменио. Въпреки това МВнР препоръчва, поради изменящата се обстановка българските граждани да се свързват с КАТ Александруполис за актуалната пътна обстановка на телефон+302551037111.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се обърнат денонощно към генералното консулство на България в Солун на тел. +30 2310829210 105, +30 2310 869 510. Въпроси могат да бъдат отправяни и на имейл адресите: consular.athens@mfa.bg; consulate.thessaloniki@mfa.bg

Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на дирекция "Ситуационен център": +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или на имейл: crisis@mfa.bg

Препоръчваме на българските граждани, при пътувания, временно или постоянно пребиваване в чужбина, да се възползват от възможността да се регистрират в рубриката "Пътувам за…" на следния адрес: https://mfa.bg/bg/embassyinfo

#Гърция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници