На четири очи: Зеленски благодари на Денков за военната и политическа подкрепа

На четири очи: Зеленски благодари на Денков за военната и политическа подкрепа

стоп кадър

A A+ A++ A

Володимир Зеленски и българският премиер Николай Денков са се срещнали в Атина. Това стана ясно от снимка и публикация на украинския президент в официалния му профил в „Телеграм“.

„Благодаря на България за военната и политическа подкрепа. Имах добър разговор с премиера Николай Денков на Балкано-Украинската среща“, сподели украинският президент.

Според публикацията двамата са говорили за допълнително сътрудничество, охраната в Черно море и осигуряването на алтернативни коридори за доставка на зърно.

Лидерите от Югоизточна Европа подкрепиха Украйна в съвместна декларация

Зеленски и Денков разговаряха в Атина, където се проведе неформална вечеря, организирана от гръцкия премиер Кириакос Мицотакис.

На среща между двамата министър-председателят припомни на украинския държавен глава, че вече има решение на българското правителство за изпращане в Украйна на сто бронетранспортьора от Министерството на вътрешните работи. За приключване на процедурата се очаква ратификация от парламента, съобщиха междувременно от правителствената пресслужба.

Зеленски потвърди интереса на неговата страна за закупуване на двата български реактора от неосъществената АЕЦ „Белене“ и оборудването към тях. В момента Министерството на енергетиката прави оценка на активите, обясни премиерът.

Предвид агресивното поведение на Русия в Черно море, украинският президент постави въпроса за съгласувани усилия на черноморските държави членки на НАТО за осигуряване на сигурността там. Украйна вече води разговори на тази тема с Турция и Румъния и отправи покана към България да се включи в тях.

#Зеленски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници