Мегатрус и цунами разрушават Истанбул до 7 години, убиват над 2,5 млн. души

Мегатрус и цунами разрушават Истанбул до 7 години, убиват над 2,5 млн. души

pixabay

A A+ A++ A

Следващото голямо земетресение в Истанбул е закъсняло и не е въпрос дали ще се случи, а по-скоро кога, убедени са учени. Разрушителният трус с магнитуд 7,8, който удари Южна Турция през февруари, уби десетки хиляди и засегна милиони, напомни на жителите на турския мегаполис, че те може да са следващите.

Някога столица както на Византийската, така и на Османската империя, гъстонаселеният град е дом на около 16 милиона души. Той се намира несигурно близо до разлома на Северен Анадол, който минава на 20 километра от Истанбул и през Мраморно море. В исторически план разломът е довел до няколко катастрофални земетресения, включително такова с магнитуд 7,6 по Рихтер, което удари близкия град Измит през 1999 г., убивайки над 17 000 души и разселвайки около 500 000 други.

“Очакваното земетресение в Истанбул ще бъде с магнитуд между 7,2 и 7,6. Ако това земетресение се случи, то ще причини повече щети от тези на 6 февруари. Дори две къщи да се срутят на улицата, забравете за това място.

Помислете, че във всяка къща има четирима души, това означава, че 2,5 милиона души ще бъдат изправени пред смъртта. Броят на загиналите би бил невероятен”, предупреждава сеизмологът Наджи Гьорюр. Той допълва, че не трябва да се съсредоточаваме само върху 16-милионния Истанбул, защото земетресението ще засегне целия регион на Мармара, тъй като ще се случи в Мраморно море, пише 24 часа.

Сеизмологът е на мнение, че Истанбул е можело да бъде подготвен за земетресение през тези 24 години след природното бедствие през 1999 г., което уби над 17 хил. души в района на Мармара.

“В сегашното си състояние обаче Истанбул не е готов за такова бедствие. Трябва да направим цялата инфраструктура на града устойчива на земетресение. Става дума за пътища, мостове, виадукти, канализация, питейна водопроводна мрежа. Видяхме какво се случи с 10 града при земетресенията на 6 февруари”, казва още Гьорюр.

В началото на август турският министър на околната среда и климата Мехмет Ожасеки пък предупреди, че 600 000 апартамента ще се срутят в Истанбул при земетресение с магнитуд над 7.

“Представете си, че две сгради се срутват на всяка улица, транспортът спира моментално. Инфраструктурата също се срутва, не може да се доставя природен газ. Ако това стане, Истанбул ще се превърне в огромен затвор”, разяснява Ожасеки.

На свой ред проф. д-р Доган Калафат, директор на Регионалния център за проследяване на земетресения и цунами на обсерваторията “Кандили”, допълва, че вероятността трус с магнитуд над 7 да удари Истанбул до 2030 г. е 64%, 75 процента до 2050 г. и 95% до 2090 г.

Японският сеизмолог Йошинори Мориваки пък вещае още по-апокалиптична картина за турския мегаполис. Ученият смята, че бъдещ мощен трус в града ще предизвика и опустошително цунами, като също подчертава наличието на разломни линии на дъното на Мраморно море близо до Истанбул. Според него тези линии, разположени между Ялова и Силиври, са на около 20 километра от града и се очаква скоро да се разкъсат.

“Височината на вълните цунами ще направи невъзможно някой да плува. Следователно след предупреждение за цунами е необходимо да отидете до най-високите точки. В Япония хората са напълно подготвени за трус. А 60% от сградите в Турция са без разрешителни.

Турските власти трябва да решат този проблем, за да сведат до минимум възможните щети от земетресение”, обяснява Мориваки.

“Линията на разлома под Мраморно море има капацитета да предизвика две земетресения с магнитуд над 7 за една година. Видяхме това при земетресенията в Коджаели и Дузче през 1999 г., както и при други в региона в миналото”, посочва Шукру Ерсой, професор по геология в турския технически университет “Йълдъз”.

#Истанбул

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници