Юристи на "Продължаваме Промяната" на работна среща в МВР с министър Стоянов

Юристи на "Продължаваме Промяната" на работна среща в МВР с министър Стоянов

inews.bg/Марио Евстатиев

A A+ A++ A

На среща между депутати от "Продължаваме промяната" и министъра на вътрешните Калин Стоянов бяха обсъдени промени в законите, които да внесат яснота при случаите на шофиране под влиянието на наркотици. Според народните представители има проблеми с изземването на автомобили и достоверността на полевите тестове за наркотици.

Настимир Ананиев: "Кръвните проби, които всъщност дават резултата дали някой е употребил, дали е бил под въздействие по някакъв начин, трябва да се забързат. В момента това отнема с месеци. От Министерски съвет акад. Денков заяви, че са предприети стъпки. Министърът потвърди, че ще бъдат закупени нови машини, които ще свалят изследването на една проба от 6 часа на 15 минути, което всъщност ще трябва да отпуши огромното задръстване от проби, което има в момента".

Явор Божанков уточни, че в действителност има случаи, в които тестовете реагират положително на употреба на разрешени лекарства:

"Става дума за хора, които са употребявали определени разрешени медикаменти, които биха могли месеци наред да останат без автомобил без да имат вина. Също и хора, които в европейски страни, в рамките на Европейския съюз, са употребили нещо преди дни, което по никакъв начин седмица по-късно не им влияе на способността да шофират, но според нашето законодателство може да се окажат и престъпници. Част от проблемите могат и ние ще положим усилия да ги решим на ниво подзаконова база".

#Калин Стоянов #МВР #ПП ПП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници