Ответна мярка: Русия забрани на 54 британски политици и журналисти да влизат в страната

Ответна мярка: Русия забрани на 54 британски политици и журналисти да влизат в страната

ФБ/Ирина Оснач

A A+ A++ A

Русия забрани на 54 британски политици и журналисти да влизат в страната като ответна мярка за санкциите на Обединеното кралство срещу нейни граждани, съобщиха от британското външното министерство.

Сред потърпевшите са министърът на културата Луси Фрейзър и главният прокурор на Международния наказателен съд Карим Хан.

В списъка са и редица журналисти от Би Би Си, "Дейли телеграф" и "Гардиън". В изявление на руското външно министерство се казва, че този ход е в отговор на "агресивното прилагане от Лондон на враждебен антируски курс".

Луси Фрейзър е санкционирана за "активно лобиране за международната спортна изолация на Русия", докато отговарящият министър за отбраната Анабел Голди е описана като "отговорна за доставката на оръжия на Украйна".

През март Международният наказателен съд издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин, обвинявайки го във военно престъпление за незаконно депортиране на деца от Украйна, което Москва отрича. Тогава Карим Хан каза пред Би Би Си: "Децата не могат да бъдат третирани като военна плячка, те не могат да бъдат депортирани".

Сред журналистите на Би Би Си попадат главния изпълнителен директор Дебора Търнес, водещия и редактор на анализи Рос Аткинс и кореспондента за дезинформация и социални медии Мариана Спринг. Руското външно министерство заяви, че ще продължи да разширява своя "стоп списък".

Русия вече наложи забрани на редица британски журналисти и военни фигури, както и на стотици избрани британски депутати. През юни миналата година Клайв Майри и Орла Герин от Би Би Си бяха сред журналистите, изпращали репортажи от Украйна, с наложена забрана.

Генералният директор на медията Тим Дейви също беше в списъка. Обединеното кралство е сред западните страни, които пък санкционираха Русия в отговор на нейната пълномащабна инвазия в Украйна през февруари 2022 г. Санкциите включват забрана за внос на стоки от Русия като диаманти, нефт и газ.

#руски санкции #Великобритания

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници