Най-малко 20 войници са загинали при експлозии в южна Сирия

Най-малко 20 войници са загинали при експлозии в южна Сирия
Двете бомби се взривили минути една след друга в задната градина на клуба в град Дераа. Снимка: ЕПА, архив
A A+ A++ A

Най-малко 20 войници са загинали при атака с две коли-бомби в офицерски клуб в южна Сирия, съобщи Сирийския център за наблюдение на човешките права.

Двете бомби се взривили минути една след друга в задната градина на клуба в Дераа, предадоха АФП и БНР.

Градът беше люлката на бунтовете срещу управлението на президента Башар Асад, припомня правозащитната организация, базирана във Великобритания.

Държавната информационна агенция САНА потвърдила, че две коли-бомби са се взривили в Дераа и са причинили жертви, но не е съобщила повече подробности за инцидента.

По-рано бившият прокурор на Международния наказателен съд (МНС) Луис Морено-Окампо предложи да бъде издадена международна заповед за арест срещу Башар Асад, с цел да се сложи край на гражданската война в Сирия.

Според Морено-Окампо срещу Асад има „достатъчно солидно досие", за да бъде издадена такава заповед. В отговор на въпрос на канадската обществена телевизия Морено-Окампо заяви, че изпълнението на една такава заповед може да бъде поверено на международни и местни сили.

Подобен подход би променил всичко в Сирия, защото лицата, лоялни на Асад, ще погледнат на него по друг начин и сирийският президент ще бъде принуден да напусне поста, смята бившият прокурор на МНС. Той обаче призна, че няма план за изпълнение на подобна мярка.

Изпращането на международни и бунтовнически сили за арестуването на Асад „няма да представлява нахлуване", а „само упражняване на правосъдие", подчерта аржентинският юрист, който оглавяваше МНК от основаването му през юни 2003 г. до юни 2012 г.

Бившият прокурор изтъкна презумцията за невинност на сирийския президент, но заяви, че има „солидно досие" срещу него, тъй като той е главнокомандващият на страна, където хиляди цивилни са убити при бомбардировки.

Сирия е в състояние на гражданска война, след като през март 2011 г. започнаха безредици и протести срещу режима на президента Башар ал-Асад като част от т.нар. Арабска пролет. До момента заради конфликта са загинали около 31 000 души.

#Сирия #Дераа #кола #бомба #президент на Сирия #Башар ал-Асад #Международен наказателен съд #МНС #Луис Морено-Окампо #заповед #арест

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници