Бившият прокурор на МНС поиска международна заповед за арест на Асад

Бившият прокурор на МНС поиска международна заповед за арест на Асад
Според Морено-Окампо срещу Асад има „достатъчно солидно досие", за да бъде издадена такава заповед, Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Луис Морено-Окампо, бившият прокурор на Международния наказателен съд (МНС), предложи да бъде издадена международна заповед за арест срещу сирийския президент Башар Асад, с цел да се сложи край на гражданската война в Сирия.

Според Морено-Окампо срещу Асад има „достатъчно солидно досие", за да бъде издадена такава заповед, предадоха АФП и БГНЕС.

В отговор на въпрос на канадската обществена телевизия Морено-Окампо заяви, че изпълнението на една такава заповед може да бъде поверено на международни и местни сили.

Подобен подход би променил всичко в Сирия, защото лицата, лоялни на Асад, ще погледнат на него по друг начин и сирийският президент ще бъде принуден да напусне поста, смята бившият прокурор на МНС. Той обаче призна, че няма план за изпълнение на подобна мярка.

Изпращането на международни и бунтовнически сили за арестуването на Асад „няма да представлява нахлуване", а „само упражняване на правосъдие", подчерта аржентинският юрист, който оглавяваше МНК от основаването му през юни 2003 г. до юни 2012 г.

Бившият прокурор изтъкна презумцията за невинност на сирийския президент, но заяви, че има „солидно досие" срещу него, тъй като той е главнокомандващият на страна, където хиляди цивилни са убити при бомбардировки.

В гражданската война в Сирия досега са загинали над 37 000 души и никакъв изход не се очертава. Асад продължава да предизвиква (Запада и арабските страни) защото ние само си говорим, изтъкна Морено-Окампо.

ООН подозира сирийския режим във военни престъпления в конфликта му с въоръжената опозиция. Но Съветът за сигурност, който единствен има правото да сезира МНК, е блокиран от Русия и Китай, които защитават сирийския си съюзник срещу всякакъв по-силен натиск.

#Луис Морено-Окампо #прокурор #Сирия #президент на Сирия #Башар ал-Асад #заповед #арест #Международен наказателен съд #МНС #Китай #Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници