Гневни жители на Хавай: Сирените мълчаха, докато огънят беше пред вратите ни

Гневни жители на Хавай: Сирените мълчаха, докато огънят беше пред вратите ни

pixabay

A A+ A++ A

Тъй като броят на жертвите от най-смъртоносния горски пожар в САЩ от повече от век наближава 100 на хавайския остров Мауи, нараства гнева сред жителите.

Те смятат, че бездействието на правителството е допринесло за безпрецедентния брой смъртни случаи.

Длъжностни лица потвърдиха 96 смъртни случая и предупредиха, че цифрата вероятно ще нарасне, тъй като спешните екипи с кучета още си проправят път през стотици домове и изгорели превозни средства в Лахайна.

Историческият крайбрежен град беше почти унищожен от бързо развиващия се ад рано в сряда и оцелелите казаха, че не е имало предупреждения.

На въпрос в неделя защо никоя от сирените на острова не се е активирала, сенаторът от Хавай Мази Хироно каза, че ще изчака резултатите от разследването, обявено от главния прокурор на щата.

„Няма да търся никакви извинения за тази трагедия“, каза Хироно пред Си Ен Ен, цитиран от Ал Джазира.

„Що се отнася до мен, ние наистина сме фокусирани върху необходимостта от спасяване и, за съжаление, върху откриването на още тела.“

Повече от 2200 сгради бяха повредени или унищожени, докато пожарът бушуваше из град Лахайна, според официални оценки, нанасяйки щети за 5,5 милиарда долара, и оставяйки хиляди без дом.

Пожарът е най-смъртоносният в Съединените щати от 1918 г., когато 453 души загинаха в Минесота и Уисконсин, според данни на изследователската група с нестопанска цел National Fire Protection Association.

Задават се въпроси за това доколко властите са били подготвени за катастрофата, въпреки факта, че островите са изложени на природни стихии като цунами, земетресения и силни бури.

В своя план за управление на извънредни ситуации миналата година щатът Хавай описа риска от горски пожари за хората като „нисък“.

И все пак нивата за предупреждение, които са предназначени да са в помощ на гражданите, ако бедствието връхлети, изглежда не са работили.

В Мауи е имало множество прекъсвания на електрозахранването по време на стихията, което попречило на мнозина да получат спешни сигнали за бедствието на мобилните си телефони.

Предупредителните сирени не са прозвучали изобщо. Много жители на Лахайна потвърждават, че са научили за пожара от съседи, които тичали по улицата или са го видели сами.

„Планината зад нас се запали и никой не пророни и дума“, каза 63-годишната жителка Вилма Рийд пред агенция АФП.

„Знаете ли кога установихме, че има пожар? Когато беше от другата страна на улицата“.

Рийд, чиято къща е унищожена от пожара, каза, че е зависима от подаянията и добротата на непознати и спи в колата с дъщеря си, внука си и двете си котки.

„Ню Йорк Таймс“ съобщи в неделя, че пожарникарите, изпратени да се справят с пламъците, са открили, че някои пожарни кранове не са функционирали.

„В пожарните кранове просто нямаше вода“, цитира вестникът думите на пожарникаря Кеахи Хо.

#Хавай

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници