Цените на колите на лизинг се повишават

Цените на колите на лизинг се повишават
A A+ A++ A

Докато Европейската централна банка продължава да покачва лихвите, тенденцията, според автомобилните експерти, е за бавно покачване и на цените на лизинговите автомобили.

„Има покачване. В Западна Европа цената на лизинга е във високите стойности. У нас нивата са малко по-ниски, но е въпрос на време да се изравнят. До края на годината може да го усетим. Финансовият ресурс поскъпва. Няма значение дали са нови или употребяван автомобили. Зависи от цената на банковия ресурс. Логиката е финансова, а не автомобилна. Този феномен не е само при нас, този феномен е европейски. Ние по-скоро сме изоставащи“, коментира автомобилният експерт Калоян Желев в студиото на „България сутрин“ .

Той поясни, че автомобилният пазар в страната е силно раздвоен между употребявани и нови автомобили, като акцентът пада на употребяваните. Това се дължи на ниската ни покупателна сила. Оказва се, че с времето автомобилният ни парк старее и в България имаме най-високата средна възраст на автомобили в Европа – повече от 20. Напът сме да достигнем нивото на продажби от 2019 години. Това обаче не променя тенденциите и е само наваксване на натрупано търсене от годините на пандемия.

Калоян Желев засегна и темата за декарбонизацията и популяризирането на електромобилите у нас.

„Електрификация и декарбонизация не са непременно синоними. В обществения разговор се поставя равенство между двете, но взаимоотношението им е доста по-сложно. Въглеродният отпечатък на електромобилите е по-малък от този на традиционните автомобили, но преимуществото не е толкова голямо и проблемите, които те създават, не са толкова по-малко от тези, които решават. Ние, изоставайки и от тази тенденция, ще имаме тежката задача да проведем един обществен разговор и да премислим решенията. Хубаво е да водим разговора какво изобщо правим с моторизацията в България. Механичното пренасяне на решения е невъзможно, защото обстоятелствата са различни. Нека си дадем сметка, че автомобилите пренасят на колелата си обществените ни отношения. Досега не съм чул в България да се проведе качествен обществен дебат за това какво е състоянието ни и къде ще бъдем“, каза автомобилният експерт в ефира на Bulgaria ON AIR.

Една от възможностите е да придобием опит и решения от други страни в Европа. Според госта това зависи само от нас.

„В последните 34 години не съм видял някой от Европа да ни съветва по автомобилни проблеми. Ние сме невидими. По отношения на електрификацията също. Интерес към България би имало, ако сме по-богати, по-големи, по-силни. Това е наша задача и ние сами трябва да създадем концепцията къде сме и къде бихме искали да отидем“, категоричен е Желев.

Експертът коментира и един друг феномен у нас. По улиците могат да се видят много луксозни автомобили, както и занемарени коли в междублоковото пространство. Мнението на Калоян Желев е, че това отразява нашите бедностни пропорции, както и че луксозните автомобили са доста по-малко.

„Виждате масово да се движи автомобилен отпадък. Това е част от диспропорцията. В България концентрацията на нови автомобили е само в София. При употребяваните автомобили нещата са доста по-балансирани“, заяви гостът.

В края на разговора той коментира и един почти отминал проблем – този със забавените доставки от времето на Ковид-19. Желев успокои, че ситуацията постепенно се облекчава и че такъв тип проблематика няма решения, които да имат моментален обхват.

#коли #лизинг

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Търговия
Последно от Търговия

Всички новини от Търговия »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници