Павлова: Българя ще иска от ЕК 2.4 млрд. евро за градовете

Павлова: Българя ще иска от ЕК 2.4 млрд. евро за градовете
„Фондовете ще бъдат използвани за финансиране на дейности, свързани с развитие на градската инфраструктура, водната инфраструктура и човешките ресурси”, обясни Павлова. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

София е над средното европейско ниво – 75%, по показателя „градско развитие", в т. ч. и по ниво на заетост, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

По думите й най-изостанали са населените места в северозападната и в южната централна част на страната, а черноморските градове са в т. нар. „златна среда”.

Това Павлова каза на семинар, организиран от групата на Европейската народна партия (ЕНП) в Комитета на регионите.

Представители на местната власт, експерти и гости дискутираха за „Градското измерение на политиката на сближаване" в столичния хотел „Шератон".

„За следващия програмен период – 2014-2020 г., България ще преговаря за 2.4 млрд. евро с Европейската комисия (задача максимум) за развитие на градовете у нас”, уточни министърът, цитирана от БТА.

Тя посочи, че приоритетите, за които се предвижда да бъдат насочени европейски пари, са устойчиво интегрирано градско развитие, държавна инфраструктура (болници и училища), туризъм, регионални пътища, с акцент върху тези, които се свързват с европейските коридори, превенция на риска (наводнения, пожари, бедствия).

Според нея инвестициите чрез националния координационен механизъм се предвижда да бъдат по три от оперативни програми – за регионално развитие, околна среда и човешки ресурси.

„Фондовете ще бъдат използвани за финансиране на дейности, свързани с развитие на градската инфраструктура, водната инфраструктура и човешките ресурси”, обясни Павлова.

По думите й до края на годината ще бъде изготвена национална концепция за пространствено развитие, като фокус в политиката на правителството са изоставащите региони, със слаба икономика и голяма безработица.

Министърът на регионалното развитие отбеляза още, че двигател на икономическия растеж в България са големите градове, свързани с европейските мрежи за градско развитие и с транспортните коридори.

24 български града са центрове на науката и изследователската дейност, посочи Павлова.

Тя отличи като центрове с потенциал за по-нататъшно развитие в тази сфера София, Бургас, Варна, Русе, Плевен, Стара Загора, Благоевград.

Общо 52 града са определени като двигатели за растеж, за бъдещето интегрирано градско развитие, подкрепено в контекста на кохезионната политика 2014-2020 г., обобщи регионалният министър.

Това, по думите й, ще стане чрез разработване на интегрирани планове за градско развитие.

Точният брой на градовете – бъдещи бенефициенти, трябва да бъде определен през следващите седмици, поясни тя и уточни, че всяка една от общините-кандидати разработва минимум три зони за развитие.

Първата зона е за социални инвестиции, втората – за интервенция за икономическо развитие, а третата – за предоставяне на публични услуги, в която са концентрирани административни сгради, здравни заведения, детски градини, сгради на градския транспорт.

В последните няколко години София е успяла да спечели над 2 млрд. лв от европейските програми, съобщи на семинара столичният кмет Йорданка Фандъкова.

#София #Лиляна Павлова #министър на регионалното развитие и благоустройството #Европейската народна партия #ЕНП #Европейската комисия #България #София #Бургас #Варна #Русе #Плевен #Стара Загора #Благоевград

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници