В САЩ одобриха хапче за следродилна депресия

В САЩ одобриха хапче за следродилна депресия

pixabay

A A+ A++ A

Американската агенция по храните и лекарствата /FDA/, одобри за първи път хапче за лечение на следродилна депресия - състояние, за което се смята, че засяга около половин милион жени в САЩ всяка година.

Антидепресантът, наречен зуранолон, е "първото перорално лекарство, предназначено за лечение на следродилна депресия (PPD) при възрастни", се казва в изявление на Агенцията.

"Досега лечението на PPD беше достъпно само като интравенозна инжекция, прилагана от медицинско лице в определени здравни заведения", допълват от там.

Д-р Асима Ахмад, главен медицински директор на Carrot Fertility, компания за здравни грижи в Менло Парк, Калифорния, заяви, че "около една на всеки осем жени изпитва симптоми на PPD след скорошно живо раждане, а сред тези, които съобщават за симптоми, 75 % не се лекуват".

"Тези цифри са повишени при малцинствата; 81% от чернокожите жени и 76% от латиноамериканките са заявили, че биха искали да научат повече за следродилното психично здраве, преди да имат деца, в сравнение със 70% от жените като цяло", каза тя.

"Във време, в което наблюдаваме нарастващи нива на майчина смъртност и значителни расови различия в резултатите на майките, трябва да се съсредоточим върху решенията, а това включва и справяне със следродилната депресия".

Доказано е, че хапчето, специално разработено за следродилна депресия, действа по-бързо от други антидепресанти и е предназначено да се приема само за кратък двуседмичен период.

Изпитванията на хапчето показват, че страничните му ефекти са по-слаби в сравнение с други използвани в момента антидепресанти, които могат да доведат до внезапна загуба на съзнание, увеличаване на теглото или сексуална дисфункция, казва Ахмад.

"Както по-малката честота на страничните ефекти, така и краткосрочният режим, който може да помогне на някои хора да почувстват по-малко стигма около необходимостта да използват антидепресант, може потенциално да подобри спазването на правилата", каза тя.

Тифани Фарчионе, ръководител на психиатрията в Центъра за оценка и изследване на лекарствата към FDA, заяви, че следродилната депресия е "сериозно и потенциално животозастрашаващо състояние, при което жените изпитват тъга, вина, безполезност - дори, в тежки случаи, са обзети от мисли да навредят на себе си или на детето си".

Според New York Times единственото друго лекарство, одобрено за следродилна депресия, е брексанолон, който е одобрен от FDA през 2019 г., но изисква 60-часова интравенозна инфузия в болница и струва 34 000 долара.

Все още не е обявена цена за новото перорално хапче.

#депресия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници