Учените са в шах: Въртенето на Марс се ускорява, а денят се скъсява

Учените са в шах: Въртенето на Марс се ускорява, а денят се скъсява
A A+ A++ A

Марс се върти по-бързо и продължителността на деня му постепенно се скъсява, откриха учени. Червената планета ускорява въртенето си с около 4 милисекунди на година, което кара дните да приключват с част от милисекунда по-рано. Както показват измерванията, промените са фини, но учените, които са ги наблюдавали, не са сигурни каква е причината.

Потенциалнo може да са натрупване на лед върху полярните шапки на планетата или следледниково вълнение, когато земните маси се издигат, след като са били покрити с лед, съобщава Sky News. НАСА казва, че подобни промени в масата на планетата могат да я накарат да се ускори, подобно на кънки на лед, които се въртят с протегнати ръце и след това се дърпат назад.

Учените откриват промяна в скоростта на въртене, използвайки данни от спускаемия апарат Insight Mars на НАСА; който работи на повърхността в продължение на четири години, докато загуби захранването през декември миналата година. Себастиен Льо Мастр, водещият автор, документирал констатациите в списанието Nature, каза, че вариациите са само няколко десетки сантиметра в течение на една марсианска година.

„Отнема много време и много данни, преди дори да видим тези вариации“, добави той. Документът изследва данни от първите 900 дни на InSight на Марс. Усъвършенстваната радиотехнология на спускаемия модул, заедно с Deep Space Network на НАСА, работиха заедно, за да предоставят на учените по-добра информация.

Те ще предадат радиосигнал към спускаемия модул с помощта на антени, който след това ще бъде отразен обратно към Земята. Когато учените получат отразения сигнал, те ще търсят малки промени в честотата, за да определят колко бързо се върти Марс. Льо Майстер подчерта, че „историческият експеримент“ е само върхът на айсберга по отношение на данните, събрани от „ИнСайт“.

#Марс

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници