Свиленски: Пеевски, Борисов и Петков не могат да защитят жертвите на домашно насилие

Свиленски: Пеевски, Борисов и Петков не могат да защитят жертвите на домашно насилие
A A+ A++ A

„За съжаление, с промените в Закона за защита от домашно насилие, предложени от Делян Пеевски, Бойко Борисов и Кирил Петков, не се решава никакъв проблем на хората, които наистина са жертви на домашно насилие. Това стана ясно в пленарна зала - и от дебатите, а и от текстовете. Единственият опит, който беше направен, беше на „Продължаваме промяната“ - да се опитат да легализират или по някакъв начин да вкарат текстове от Истанбулската конвенция в българското законодателство. Която, както знаете е обявена от българския Конституционен съд за противоконституционна. БСП не го допусна".

Това заяви зам.-председателят на парламентарната група на „БСП за България“ Георги Свиленски в извънредното предаване на БНТ "Стига насилие".

По думите му обаче по време на дебатите Правилникът за работа на НС е бил потъпкан и поруган, тъй като, извън случаите на ясно дефинирана неотложност, всички закони се приемат на две четения в два различни дни, със срокове за предложения. Докато днес промените са минали на две четения в един ден.

„С предложените текстове по-скоро се затруднява процесът на защита на жертвите на домашно насилие, тъй като се вкарват много понятия, които не се разтълкувани правилно - кога започват да текат тези 60 дни, какво е интимна връзка, какво е временно или постоянно съжителство“, посочи Свиленски и прогнозира, че споровете от тези неясноти ще започнат, когато жертвите започнат да подават жалби и да търсят закрила.

„Когато отидат да подадат жалба – как ще докажат, че са били 60 дни в интимна връзка или съпружеско съжителство“, зададе въпрос зам.-председателят на парламентарната група на социалистите и добави: „Непрекъснато се спекулираше и със случилото се в Стара Загора, и в Лозен. Но българските граждани трябва да знаят, че престъпниците и от Стара Загора, и от Лозен няма да бъдат третирани по тези закони, защото те ще влязат в сила в началото на септември“.

Свиленски подчерта, че БСП три пъти е внасяла предложения за промени в Закона за защита от домашно насилие и те са били три пъти отхвърляни от това управляващо мнозинство – и декември, и април, и юни месец.

"Направихме предложение поне да не допуснем въвеждането на Истанбулската конвенция, като ясно казахме, че на тази защита подлежат само семейства или хора в интимна връзка между две физически лица, които са мъж и жена. Това е голям принос за закона на този етап", заключи социалистът.

#БСП #Георги Свиленски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници