Спасител бие аларма: Мъртвакът дърпа мигновено, който не слуша веднага се дави

Спасител бие аларма: Мъртвакът дърпа мигновено, който не слуша веднага се дави
A A+ A++ A

Авантюристите, които не спазват сигнализацията на спасителите, трябва да знаят, че мъртвото течение дърпа мигновено. В момента, в който попаднат в него, водата ги повлича, каза пред Нова телевизия старши-спасителят от централния плаж в Бургас Жельо Костадинов.

„В събота и в неделя беше изключително бурно морето. Имаше и много хора заради фестивала на Морската гара. Голяма част от тях бяха от вътрешността на страната. Един от случаите беше с 45-годишен мъж от София. След неспазване на сигнализацията от спасителите, той попадна на мъртво течение и се наложи двама от колегите да влизат да го спасяват, а коментарът му бе, че не знаел колко бързо ставало повличането“, добави той.

Експертът по водноспасителна дейност Николай Иванов пък коментира черната статистика, според която 415 души са се удавили във водите на Черно море за последните 10 години.

Това сочат от Министерството на вътрешните работи, което прави средно 40 случая на година, уточни водещата Мира Иванова.

Най-много са инцидентите през 2016 г., когато морето е отнело живота на 53-ма души.

„През последните години удавянията стават все по-малко. Причината, на която се дължат трагичните случаи е свързана най-вече с непознаването на морето, на дъното, на морските течения, на слабата плувна култура“, заяви Иванов.

„Много от удавянията са следствие на инсулти и инфаркти. Голяма част от случаите са следствие от напиване. След аутопсия се установява голямо количество алкохол в кръвта. След ядене и пиене на алкохол не бива се се влиза поне два часа във водата“, каза още той.

#лято спасители #спасители #мъртво течение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници