България избра смела стратегия на фискална дисциплина, твърди шефът на ЕИБ

България избра смела стратегия на фискална дисциплина, твърди шефът на ЕИБ
За хората не е лесно, но страната реши да има сериозно поведение по отношение на фискалната дисциплина, отбеляза Вернер Хойер след срещата си с Бойко Борисов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България следва много смела стратегия на запазване на фискална дисциплина, която няма равна в Европейския съюз, заяви президентът на Европейската инвестиционна банка Вернер Хойер след среща с премиера Бойко Борисов.

„За хората не е лесно, но страната реши да има сериозно поведение по отношение на фискалната дисциплина, благодарение на която ЕИБ в България действа в една много стабилна пазарна среда," подчерта финансистът, цитиран от БГНЕС.

Вернер Хойер е на еднодневно посещение у нас по покана на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков.

„ЕИБ смята да продължи да подкрепя и проекти на Столична община, но има амбицията да разшири обхвата си на дейност и в градове, които до този момент не е кредитирала," увери той.

Банката ще увеличи подкрепата за малките и средни предприятия, които реализират проекти за усвояване не еврофондове.

От своя страна, премиерът Бойко Борисов отбеляза, че България получава много по-бързо парите от Европейската комисия благодарение на съвместната работа с ЕИБ.

„Големите инфраструктурни проекти, които правим заедно с банката, се наблюдават от ЕК и ние в рамките на 50-60 дни получаваме обратно парите си, които отиват във фискалния резерв," обясни той.

„ЕИБ е банката, която се ползва с абсолютното доверие на ЕК, банката, която има изключително голям административен капацитет, особено за изготвянето на проектите и затова много от нашите големи инфраструктурни проекти са със съфинансиране от ЕИБ. Това е банката, която дава най-ниския лихвен процент, под 4 % за България," подчерта премиерът.

По думите му, през 2013 г. правителството ще се стреми да помогне на максимално много общини с готови европроекти да получат съфинансиране от ЕИБ.

Европейската инвестиционна банка е инвестирала у нас около 3,3 млрд. евро, от които над 1 млрд. са в частния сектор.

Към момента със съфинансиране от ЕИБ се изпълняват значими проекти като реконструкцията на жп линията Пловдив-Свиленград, Дунав мост 2, „Транзитни пътища V", интегрираната система за битови отпадъци на Столична община.

ЕИБ подпомага конкурентоспособността на малките и средните предприятия у нас чрез кредитни линии към банки-посредници и осигурява средства при финансов недостиг на общини и публични институции за изпълнението на проекти по оперативните програми.

Премиерът Бойко Борисов и Вернер Хойер обсъдиха приоритетите на ЕИБ по осигуряването на финансов ресурс за растеж и заетост в страните от Европейския съюз и възможностите за задълбочаване на сътрудничеството с България чрез съфинансиране на мащабни инфраструктурни проекти.

В изявленията си след срещата двамата изразиха съболезнования за трагичната кончина на Негово Светейшество патриарх Максим.

#ЕИБ #Вернер Хойер #Бойко Борисов #премиер на България #ЕК #патриарх Максим

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници