Денков: Задвижихме всички сектори, които имаха нужда от рестарт

Денков: Задвижихме всички сектори, които имаха нужда от рестарт

стоп кадър

A A+ A++ A

Премиерът Николай Денков отговаря на въпроси на граждани във Facebook. „Задвижихме всички сектори, които имаха нужда от рестарт. Опитваме се да не крием проблемите, а те да бъдат ясно поставени”, каза министър-председателят, запитан каква оценка би дал на управлението си през изминалите два месеца.

Премиерът даде заявка, че през следващите месеци ще бъде изпълнявана управленската програма. „Всички мерки там – около 500, са с конкретен срок. Ние всеки месец ще даваме отчет докъде сме стигнали”, поясни той.

На брифинг в Министерския съвет миналата седмица Денков очерта проблемни проекти в пет от министерствата. Какво обаче се случва в останалите: „И в другите има проблеми. Просто показахме тези пет, защото там са най-очевидни и доста сериозни. Става въпрос за конкретни факти и числа с рискове за загуба на милиарди левове, като средства”, информира премиерът. И добави: „Тези пет министерства бяха за пример, че не всичко е цветя и рози, както се представя от предишните управляващи”.

Договорът между „Булгаргаз” и турската „Боташ” предизвика напрежение между бившата служебна власт и настоящия редовен кабинет. Енергийният министър в кабинета на Радев – Росен Христов, обяви, че ще съди за клевета премиера. За това Денков заяви: „Не се притеснявам от каквото и да е било. Ясно е, че сделката крие доста сериозни рискове. Защото е много дългосрочна, но и защото е свързана със сериозни финансови ангажименти, които България е задължена да изпълни, независимо дали внася газ, или не”.

Като „странно” определи министър-председателят бързането около подписването на договора с „Боташ”. „Всичко се случва около Коледа и Нова година. След това има решение на Министерския съвет в първите дни на януари. Очевидно много се е бързало, но защо – не мога да кажа”, подчерта Денков.

Влизането на България в Шенген беше сред темите, засегнати във въпросите към министър-председателя. Към момента Австрия и Нидерландия се противопоставят на приемането на страната ни към пространството. „Това е една задача, която е доста трудна и амбициозна. Проблемът в Австрия е големият брой мигранти. Една част от тях идват от България. Имах няколко разговора с австрийския канцлер. Опитваме се да променим подхода на европейско ниво и организаторите да бъдат ударени. Има известен успех – намаление с около 20% през тази година. При Нидерландия акцентът е повече в правосъдната система и борбата с корупцията. И в двете държави обаче има вътрешни процеси – предстоят избори”, уточни той.

Присъединяването към еврозоната и разяснителната кампания за това също бяха коментирани от Денков. Той поясни, че еврото в България се използва от години, като даде пример с цените на жилищата. „Преминаването от лев в евро ще спести доста средства както на бизнеса, така и на хората, на които им се налага да използват еврото за пътувания или преводи. Страховете, които се насаждат умишлено, в огромната си степен са неоснователни. Трябва обаче да внимаваме с инфлацията. И трябва комуникационна кампания. Цените е нужно да се покажат шест месеца предварително в едната и в другата валута. Кампанията е важна, но тя беше забавена – не мога да кажа умишлено или не. Очакваме тя да стартира през септември – октомври в пълния си размер”, обясни премиерът.

#Денков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници