Сарафов поиска оставката на шефката на СРП Невена Зартова

Сарафов поиска оставката на шефката на СРП Невена Зартова

Стоп кадър/бТВ

A A+ A++ A

И. ф. главен прокурор Борислав Сарафов поиска оставката на ръководителя на Софийската районна прокуратура Невена Зартова. Причината - дело срещу заподозрения за двойното убийство в Лозен, който призна за извършено друго убийство преди година. Обвиненията срещу 34-годишния Чавдар Бояджиев по този случай са за причиняване на смърт по непредпазливост, посочват от прокуратурата.

Районният прокурор на София Невена Зартова е кандидат за европейски делегиран прокурор. Тя е един от 17-те кандидати, които се борят за 7 свободни места в структурата на Лаура Кьовеши в София. Процедурата по подбор на нови делегирани европрокурори в България е висяща пред Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет.

"Само преди седмица, отново по неприятен повод, свързан с тежки криминални престъпления, обърнах внимание, че прокурорите трябва да служат на гражданите. Тогава обявих нулева толерантност към всички прояви на агресия и насилие, които следва да срещнат незабавния отпор на разследващите органи, които непоколебимо да прилагат закона с цялата му строгост. Нулевата толерантност обаче се отнася и до всички онези прокурори и особено до административните ръководители, които допускат формалистично и дори бездушно упражняване на своите правомощия. Нещо, което може да има сериозни негативни последици", посочват Сарафов в изявление, публикувано на сайта на държавното обвинение.

"Именно заради това с голямо възмущение приех докладваните ми от Софийска градска прокуратура обстоятелства по досъдебното производство, водено за двойното убийство край село Лозен, в хода на което е установено, че същото лице е извършител на още едно умишлено убийство, случило се през миналата година, досъдебното производство за което е водено по чл.122 от НК /за причиняване на смърт по непредпазливост/ в Софийска районна прокуратура /СРП/", подчертава той.

И допълва: "В контекста на гореизложеното и поради допуснатите очевидни пропуски в организацията на работата в СРП, в т.ч. неглижиране и подценяване на разследването на смъртта на млада жена, настъпила на 06.04.2022 г. вследствие на умишлени насилствени действия и грубите грешки, както при установяване на фактите, така и при определяне на правната квалификация на престъпното деяние, очаквам оставката на административния ръководител на тази прокуратура - г-жа Невена Зартова. В противен случай ще се възползвам от законовите си правомощия и ще отнеса случая до прокурорската колегия на ВСС".

Той призовава административните ръководители на прокуратурите в цялата страна в спешен порядък следва да извършат проверки по всички неприключили досъдебни производства, свързани с причиняване на смърт, като при необходимост и при наличие на установен извършител да се прецизират внимателно повдигнатите обвинения.

"Ще бъда безкомпромисен към всеки административен ръководител и към всеки наблюдаващ прокурор, ако се установи неоснователно забавяне или непрофесионално отношение в разследване на престъпленията срещу личността. Същевременно декларирам пълната си подкрепа за всички колеги, които съвестно, почтено и професионално изпълняват своите служебни задължения в полза на справедливостта и гражданското общество", категоричен е и. ф. главният прокурор.

#Борислав Сарафов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници