Съдът отсече: Лидерът на Възраждане Костадинов е клеветник, трябва да плати 5 бона

Съдът отсече: Лидерът на Възраждане Костадинов е клеветник, трябва да плати 5 бона
A A+ A++ A

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов е осъден да плати 5000 лв. обезщетение на репортера Васил Иванов, тъй като през май 2020 г. е публикувал във Фейсбук профила си обидни и клеветнически твърдения за него. Това се вижда от решение на Софийския градски съд, за което съобщиха bird.bg и "Сега".

Костадинов казва за Иванов че е монтирал "поръчков материал" и "прави това, което му кажат. Зависим от системата и от тези, които му плащат да прави нереалистични и подвеждащи материали". Костадинов казва още, че Иванов се е навел пред властимащите и изпълнява политически поръчки.

Иванов съдеше Костадинов за 26 000 лв. като частичен иск от 100 000 лв. Решението на Софийския градски съд, постановено от съдия Гергана Коюмджиева, през месец май не е окончателно и може да се атакува както от Иванов, така и от Костадинов. Заради случая репортерът съдеше и партия "Възраждане" за 10 хил. лв. като частичен иск от 50 000 лв., но съдът отхвърля тази част от иска.

След отхвърлените искове Иванов трябва да плати за разноски 693 лв. на Костадинов и още 1400 лв. на "Възраждане". Костадинов пък му дължи 825 лв.

Костадинов взема Иванов на мушка, след като той разкрива лъжата, че "Възраждане" не са имали законова възможност да се откажат от партийната си субсидия, което беше тяхно предизборно обещание. В репортажите си репортерът се занимава и с придобиването от Костадинов на апетитен имот близо до морския бряг във Варна за 200 000 лв. За партийната субсидия имаше и прокурорско разследване, което обаче беше прекратено през 2021 г. с мотив, че престъпление няма.

В исковата си молба Иванов разказва, че от 6 до 13 май 2020 г., след като е излъчено негово интервю с Костадинов, е бил обект на клеветническа кампания от страна на "Възраждане" и лидера й. Това накърнило честта, достойнството и доброто му име, с които се ползва сред близките си, колегите и в обществото.

Пред Клуб Z Иванов коментира днес, че 3 независими експертизи доказват единодушно, че Костадинов лъже и че е манипулирал запис, в който известният разследващ журналист очевидно говори по адрес на трето лице, казвайки "при ГЕРБ-аджиите се наведЕ". Партията разви мащабна кампания срещу Иванов, като пусна запис със същите думи, но със субтитри, в които пише: "при ГЕРБ-аджиите се наведОХ".

Той изрази задоволство, че един лъжец, който манипулира, си е понесъл последствията.

#съд #Костадин Костадинов #Васил Иванов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници