Критики: Кабинетът "Денков" за наследството на кабинета "Донев" ОБЗОР

Критики:  Кабинетът "Денков" за наследството на кабинета "Донев" ОБЗОР

стоп кадър

A A+ A++ A

Редовното правителство с остри критики към служебния кабинет на Румен Радев. Премиерът Николай Денков заяви, че правителството е готово с управленската си програма, но има наследени проблеми от предходното правителство, които трябва да бъдат разрешени. Министър -председателят намекна и за щети за милиони левове.

След 2 месеца работа редовното правителство обяви: Управленска програма има, но на дневен ред стои решаването на унаследени проблеми. „Тъй като се налага да гасим пожари в повечето от министерствата. Тези пожари наложиха да включим допълнителни дейности в управленската програма”, заяви Николай Денков. „С примерите, които ще дам ще разбия един мит. Това е митът, че служебните правителства работят безупречно”, добави той.

Според Денков кабинетът Донев не се е справил с бюджета на държавата.„Служебното правителство наруши закона за бюджета, като не представи през ноември миналата година предложение за редовен бюджет. Това е нарушение на закона. След което представи бюджет с дефицит от 6,4%, който се оказа, че е раздут по причини, които тепърва трябва да се установяват”, добави той.

Под риск били и средствата по плана за възстановяване. „Има сериозно забавяне. Реформи и инвестиции, които трябваше да се завършат декември, а са изпълнени само до половина. В момента сме в риск да не можем да получим тези средства за 2023 г.”, предупреди Николай Денков.

В изходна позиция се връща проектът с медицинската помощ по въздух, подчерта премиера. „Ние трябва да създаваме отново търговско дружество, което да поеме тази работа. И отделно се оказва, че служебното правителство е объркало къде трябва да прави оперативните площадки, за да престояват хеликоптерите. Те нямат право да са в болниците."

Проблеми имало и в енергетиката, като сключеният договор с турската компания "Боташ". „Има сключен договор с много неизгодни и неравнопоставени клаузи за България. Един дългосрочен договор за 13 години задължава държавата със стотици милиони лева годишно. Дори при положение, че България не внася заложените количества газ.” Това заяви министър-председателят.

Все пак не липсваха и положителните примери. Премиерът призна успешната работа по изграждането на детската болница, както и законодателната програма на сл. министър на правосъдието Крум Зарков.

Денков: От първия ден на кабинета гасим пожари в министерствата, наследени от служебната власт

Бившият служебен премиер Гълъб Донев отвърна Николай Денков. "Това не са сериозни критики, а смешен плач, с цел отвличането на общественото внимание от важните за деня теми." Това заяви той.

"За тези два месеца редовното правителство се похвали с 2 законопроекта, които всъщност са разработени от служебното правителство. Всички останали законопроекти по плана за възстановяване и устойчивост, които още НС не е разгледало и приело, са внесени от служебното правителство“, подчерта Донев пред БТА.

#Денков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници