Обмислят създаване на туристическа полиция у нас

Обмислят създаване на туристическа полиция у нас

pixabay

A A+ A++ A

Министър Зарица Динкова проведе работна среща с кметовете на Шабла, Балчик, Каварна, Долни чифлик и представители на община Аврен и Бяла, Варненско. Домакин на срещата бе Община Варна.

Кметът Иван Портних сподели позиция, че бюджетът за реклама на България в чужбина трябва да бъде увеличен. Освен това той отправи молба към министъра на туризма за съдействие за регламентиране на средствата за реклама на туризма в общинските бюджети.

Заместник-кметът на Варна, с ресор туризъм, култура и образование, Коста Базитов, припомни, че Община Варна е традиционно един от най-големите участници на всички международни изложения, където представя устойчив туристически продукт, съчетаващ историческо наследство и културни традиции.

Кметът на Шабла Мариян Жечев представи идеята за провеждане на Eastern Bird Fair край Дуранкулак, където гнездят над 150 вида редки и застрашени птици. Опазването на дюните, сигурността на плажната ивица и свободното къмпингуване са сред най-сериозните проблеми в региона.

Охраняването и почистването на неконцесионираните плажове са в отговорностите на общините. Регламентирането на дивото къмпингуване на територията на плажовете в защитени зони, като местност Болата, е въпрос от изключителна важност за община Каварна, отбеляза кметът Елена Балтаджиева.

Кметът на Балчик Николай Ангелов се похвали с най-добрата туристическа инфраструктура в региона. На територията на община Балчик, където е разположен к.к. "Албена", през 2019-та година са регистрирани 2,7 млн. нощувки.

Зарица Динкова изтъкна изключителната роля на местните власти в развитието на туризма и добави, че сигурността е от ключово значение за качеството на туристическия продукт.

Министър Динкова сподели позицията, че е нужна повече финансова децентрализация, за да могат общините да инвестират директно в инфраструктурата на плажовете, за сметопочистване и охрана. Екип на Министерството на туризма вече проучва добрите практики за създаване на туристическа полиция.

Присъстващите на срещата се ангажираха да поддържат ефективно сътрудничество между представителите на местната власт и Министерство на туризма, в координация със структурите на МВР, МОСВ и МРРБ.

Миналата седмица министър Динкова проведе работна среща и с кметовете на общини от Южното Черноморие.

#полиция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници