Нова партия влезе без избори в парламента на Австрия

Нова партия влезе без избори в парламента на Австрия
Новата партия е създадена от милиардера и евроскептик Франк Щронах само преди 6 седмици, но вече има петима депутати в парламента. Снимка: thestarphoenix.com
A A+ A++ A

Новосъздадена партия влезе без избори в парламента на Австрия, след като петима вече действащи депутати се отцепиха и преминаха в редовете на новата политическа сила.

Партията „Екип Щронах" е регистрирана само преди 6 седмици, а председателят на парламента във Виена Барбара Шрамер призна статута й, предадога Би Би Си и БГНЕС.

Новата партия е създадена от милиардера и евроскептик Франк Щронах. Той е от австрийски произход, но на 22 г. емигрира в Канада. Там създава компанията „Магна", която се разраства до огромен конгломерат и до най-голям производител на резервни части за автомобили в Северна Америка.

Програмата на партията , чието пълно название е „Екип Щронах за Австрия", все още не е готова и вероятно ще бъде огласена през пролетта на идната година.

Парламентарни избори в Австрия ще има през есента на 2013 г. Според прогнози Франк Щронах може да разчита на подкрепата на 10% от австрийските избиратели.

80-годишният милиардер обаче отсега набляга здраво на популизма. Той обещава да извади страната от еврозоната и да съкрати драстично броя на чиновниците. В случай, че има тази възможност, Франк Щронах щял да свали данъците с 25%.

Една от другите му странни идеи е ликвидиране на военната повинност и превръщане на войската в нещо като доброволен отряд.

Вестник „Торонто стар" съобщи на 8 ноември, че Франк Щронах е напуснал ръководния си пост в „Магна" за да няма конфликт на интереси между политическата му дейност и делата на компанията.

#Австрия #Канада #резервни части

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници