Радев: Продължава отливът от българската армия, нужни са аварийни мерки

Радев: Продължава отливът от българската армия, нужни са аварийни мерки
A A+ A++ A

За мен е истинско удоволствие да ви приветствам с вашето дипломиране - венецът на вашите усилия и упоритост по време на интензивното обучение в академията. Като възпитаник на Военната академия, мога да доловя вашето вълнение, амбиции и очаквания. От опита ми в българската армия мога да споделя, че успехът ще бъде с тези от вас, които съзнават реалностите, които знаят задачите, които трябва да изпълнят, в каква среда ще търсят решението им и какви цели си поставят. Това заяви президентът Румен Радев на официалното връчване на дипломите на слушателите от випуск „Васил Левски” - 2023 на Военна академия „Георги Стойков Раковски“.

„Знам, че осъзнавате сериозните предизвикателства пред вас на фона на сложната геополитическа ситуация и комплексните заплахи и рискове пред сигурността ни. Отстояването на националните и колективни интереси ще изисква все по-отговорно поведение, все повече усилия и все повече подготовка“, каза държавният глава.

„Убеден съм, че следите отблизо войната недалеч от нас. С преподавателите си сте анализирани задълбочено хода на бойните действия и сте набелязали насоки за своя професионален път“, допълни той.

Той сподели своите виждания за войната, коментирайки важността на инфраструктурата, всеобхватната логистика, мобилността, инженерните съоръжения, системите за наблюдение, разузнаване, комуникация и все по-широко ползване на космоса и способностите да се обвържат войските. Пълноценното взаимодействие между родовите и видовете войски. Способността бързо да се намират и адаптират високотехнологични и евтини решения, носещи асиметрично предимство. Използването все повече на дронове. Все по-растящото значение на радиоелектронната борба и кибероперациите.

„Най-важният фактор - това е човекът, неговият боен дух, мотивация, подготовка, индивидуално оборудване и осигуряване. Подготовката и способността на командния състав да изгражда гъвкави и ефективни системи за управление и да вземе навременни и адекватни решения. Това са само част от решенията, които трябва да вземете“, допълни той.

„Огромният проблем е кадровият. Продължава отливът от българската армия. Необходими са не екстремни, а аварийни мерки за привличане на хора с качества, за задържането им с адекватни социални програми“, категоричен е Радев.

„Разбира се, ще продължите да работите по големите проекти, но очаквам да работите не по-малко интензивно за редица по-малки проекти, които имат огромен ефект“, подчерта още той.

Той се обърна и към випусниците от Република Северна Македония: „Вие ставате част от усилията за добросъседство между страните ни.“

Министърът на отбраната Тодор Тагарев също поздрави дипломантите, като подчерта, че след три десетилетия на трансформация на НАТО, днес отново има ясна заплаха – Руската федерация.

# Румен Радев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници