Сакскобургготски: Патриарх Максим съхрани независимостта на Църквата

Сакскобургготски: Патриарх Максим съхрани независимостта на Църквата
Симеон Сакскобургготски изпрати съболезнователно писмо до Светия синод по повод кончината на патриарх Максим. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

С мъдрост и далновидност патриарх Максим съхрани единството и независимостта на Църквата, заяви Симеон Сакскобургготски в съболезнователното си писмо до Светия синод по повод кончината на патриарха.

„Ваши Високопреосвещенства, с голямо прискърбие ви изпращам искрените си съболезнования по повод непрежалимата загуба, която преживява нашата Църква и целия български народ," написа последният български монарх в писмото до Негово Високопреосвещенство Великотърновски митрополит Григорий.

„Патриарх Максим бе пример за всички ни със своята смиреност, скромност и търпение, силна и непоколебима вяра, която го водеше през трудните за българското православие години," продължава Симеон Сакскобургготски.

Той признава, че патриаршеската институция и Църквата са били неприкосновените духовни устои на царското семейство през дългия период на изгнаничество, и призовава те да не бъдат използвани с политически цели.

„Това свое убеждение съм изразил още през 1965 г. когато отказах да подкрепя създаването на алтернативна българска църква в чужбина," посочва Симеон Сакскобургготски.

„След време, вече в Родината, наблюдавах протичащия в лоното на нашата църква процес на разкол, както и ключовата роля на Негово Светейшество за преодоляването му. Няма по-голяма болка за един християнин от това да види църквата си разединена и противопоставена," пише още в писмото.

„Искрено се възхищавах от силата на духа на патриарх Максим и твърдата убеденост, с която отстояваше целостта на църковната институция, както и от благостта и добротата в личните ни срещи. Верен на православните и исторически традиции патриарх Максим се грижеше за опазването на духовността на нацията и съхраняване на изконните ни ценности! Вечна и блажена да бъде светлата му памет!," завършва съболезнователното писмо на Симеон Сакскобургготски.

Патриарх Максим почина рано сутринта на 6 ноември на 98-годишна възраст след 41 г. начело на Българската православна църква.

Той ще бъде погребан в Троянския манастир близо до родното му село Орешак.

#патриарх Максим #Българска православна църква #Симеон Сакскобургготски #погребение #Троянски манастир

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници