Русия не изключва мирни преговори с Украйна

Русия не изключва мирни преговори с Украйна

kremlin.ru

A A+ A++ A

Руският президент Владимир Путин заяви снощи, че африканска инициатива може да е послужи за основа за мир в Украйна, но украинските атаки затрудняват реализацията ѝ, предаде Ройтерс, цитирана от БНР.

Той говори на пресконференция след среща с африкански лидери в Санкт Петербург в петък, когато са призовали Москва да се вслуша в плана им.

"Има предпоставки за прилагането на тази мирна инициатива, но има и неща, които са трудни или невъзможно за осъществяване".

През юни Ройтерс съобщи, че африканско посредничество в конфликта може да започне с мерки по изграждане на доверие и последвано от споразумение за прекратяване на враждебните действия и придружено от преговори между Русия и Запада.

Путин заяви, че една от точките в инициативата е примирие. "Но украинската армия е в офанзива, те атакуват, прилагат пълномащабна стратегическа офанзивна операция…Не можем да прекратим огъня, когато сме подложени на атака".

По въпроса за началото на мирни преговори той заяви: "Ние не го отхвърляме…За да започне този процес, има нужда от съгласието на двете страни".

Украинският президент Володимир Зеленски по-рано е отхвърлял идеята за примирие, което би оставило Русия да контролира близо една пета от страната му и да даде време на силите им да се прегрупират след 17 месеца опустошителна война.

Междувременно "Уолстрийт джърнъл" съобщи, че Саудитска Арабия ще домакинства следващия месец преговори за Украйна – поканени са представители на Киев, на западни държави, както и на големите развиващи се страни като Индия и Бразилия.

Срещата на 5-6 август в Джеда ще събере високопоставени представители на около 30 държави, сред които Индонезия, Египет, Мексико, Чили, Замбия, заявяват дипломати, включени в дискусията.

Украйна и западните представители се надяват, че преговорите, в които няма да участва Русия, може да доведат до международна подкрепа за мирни условия в полза на Украйна, отбелязва Ройтерс.


#Владимир Путин #мирни преговори #Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници