ЕС решава коя европрограма да отреже

ЕС решава коя европрограма да отреже
Една от прогрмите, заплашена от спиране на финансирането, е „Еразъм", която стимулира студентската мобилност чрез стипендии и възможности за образование. Снимка: amu.edu.pl
A A+ A++ A

Съветът на министрите на ЕС обсъжда коя европейска програма да бъде спряна, за да се облекчи бюджетът на общността.

Една от прогрмите, заплашена от спиране на финансирането, е „Еразъм", която стимулира студентската мобилност чрез стипендии и възможности за образование.

Стотина известни личности от сферите на културата и спорта в Европа защитиха „Еразъм" с отворено писмо до Европейската комисия, в което напомнят, че програмата е създадена през 1987 г. и от тогава е дала възможност на почти три милиона млади европейци да учат в чужбина и да намерят най-добрите работни места, предаде БГНЕС.

Авторите на писмото подчертават, че кризата засяга най-вече младите хора или един от пет безработни европейци.

„Това не може да продължи. Ние не можем да си позволим едно изгубено поколение," се казва в писмото до ЕК, подписано от личности като философа Мишел Серес, бившият футболен състезател Лилиан Тюрам, режисьорът Педро Алмодовар.

Европейските министри на бюджета ще се съберат в петък в Брюксел, за да се опитат да се споразумеят по искане на Комисията за нови вноски, за да продължи действието на програми вписани в бюджета за 2012 г. и 2013 г.

С повече от 100 милиона от поисканите около 8,9 милиарда евро тази програма далеч не е най-голямото перо, но стана емблематична за последиците от желанието на европейските правителства да съкратят разходите си.

„Надяваме се, че бюджетът за програма „Еразъм" през 2012 г. и 2013 г. ще бъде достатъчен, за да се изпълнят вече поетите обещания към студентите," казват служители.

Те призовават държавните и правителствени ръководители да финансират продължаването на програмата в многогодишния бюджет за 2014-2020 г. Това обаче също е повод за изключително трудни преговори между държавите.

Програма „Еразъм" е програма за студентска мобилност. Тя насърчава студенти на висши училища в ЕС да учат или работят известен период в друга страна от ЕС, Европейското иконмическо пространство или страни – кандидати за членство в ЕС.

За този период студентите получават безвъзмездна финансова помощ по програмата, а периодът на обучение или практика се признава като част от учебния план на студента или се вписва в европейското им дипломно приложение.

#Педро Алмодовар #образование #младежка безработица

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници