Почина сценаристът на "Полет над кукувиче гнездо" и носител на "Оскар" Бо Голдман

Почина сценаристът на "Полет над кукувиче гнездо" и носител на "Оскар" Бо Голдман

Туитър/@AndyVermaut

A A+ A++ A

Един от най-тачените сценаристи на Холивуд - Бо Голдман, двукратен носител на „Оскар“ за „Полет над кукувиче гнездо“ (1975) и „Мелвин и Хауърд“ (1980) e починал във вторник в дома си в Калифорния на 90 години, съобщиха световните осведомителни агенции.

Кариерата на Голдман тръгва нагоре, когато режисьорът Милош Форман прочита първия му сценарий и го кани да адаптира за филм романа на Кен Киси „Полет над кукувиче гнездо“. Голдман работи по романа съвместно с Лорънс Хобън и двамата поделят „Оскар“ за най-добър адаптиран сценарий. Филмът е обявен и за най-добър филм, а награди „Оскар“ получават Форман, главният актьор Джак Никълсън и Луиз Флечър, която играе злата медицинска сестра Рачид.

През 1980 г. „Мелвин и Хауърд“ печели на Голдман втория му „Оскар“, този път за най-добър сценарий, написан директно за екрана.

По-късно Голдман работи с режисьора Мартин Брест по два други нашумели филма – „Усещане за жена“ (1992) и „Да срещнеш Джо Блек“ (1998).

Роден в Ню Йорк, Голдман учи в частното училище „Филипс Ексетър Академи“ и в Принстън, където през 1953 г. получава бакалавърска степен. Докато пише за вестника на колежа като Боб Голдман, машинописец случайно изпуска второто „б“ в името му. Грешката толкова се харесва на Голдман, че по-късно той законно променя името си на Бо. След колежа той служи три години в армията, а след това става асистент на композитора Джул Стайн. Пише също така скечове за телевизионни програми на живо.

През 1959 г. Голдман печели награда на Бродуей като един от авторите на текстове за „Първи впечатления“ - мюзикъл по романа на Джейн Остин „Гордост и предразсъдъци“, който компанията на Стайн продуцира. Продължава да работи в телевизията, но трайният успех все му убягва, пише БТА.

#Бо Голдман #почина

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от In Memoriam
Последно от In Memoriam

Всички новини от In Memoriam »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници