Васил Терзиев: Три дати значат повече от Трети март

Васил Терзиев: Три дати значат повече от Трети март

фейсбук

A A+ A++ A

“Целта ни е гражданите бързо да усетят, че има ангажирана страна, която решава проблемите им”, каза кандидатът за кмет на София Васил Терзиев в предаването “Денят с Веселин Дремджиев”.

Терзиев е подкрепен от коалицията ПП-ДБ, партия “Спаси София” и гражданското движение “Екипът на София”. Всеки ден сме с гражданите, с бизнеса. От 8 сутринта до 11-12 вечерта имаме срещи. Едно от нещата, което ме впечатли най-много до момента, е колко липсва диалог. С бизнеса, с гражданите, с гражданските организации. Хората благодарят за това, че ги питаме, вместо ние да им благодарим, че ни помагат. Мога да обещая, че ще бъдем прозрачни и честни в комуникацията, както могат да се убедят хората, които се срещат с нас всеки ден. И ние не просто ще имаме обещания, а такива обещания, които можем да спазим”, каза Терзиев. Той добави, че гражданите на София имат различни въпроси, но всеки получава отговор.

“Детска градина, канализация, презастрояване, пътища - всеки човек има свой проблем. И списъкът е дълъг. Но ние сме отворени и всеки, който има идеи за София, може да ги сподели с нас”, добави той.

Кандидатът за кмет на столицата говори и по политическите теми, свързани с управлението на държавата.

“С доста завои в Парламента се взимат важните решения - Шенген, еврозона, ключови реформи. Те са важни и за София, защото София зависи от държавата. Що се отнася до изказванията от страна на Русия - постоянно има подобни провокации. Не трябва да приемаме подобен тип реторика, трябва да защитаваме националния интерес. Затова се радвам на стъпката с Росенец, надявам се и с Камчия да стане нещо подобно”, обясни той.

Терзиев коментира и идеята 24 май да стане национален празник.

“24 май е прекрасен празник. А и лично аз много вярвам в образование и просветата като двигател на прогреса. И 6 септември, и 22 септември са чудесни празници. За мен тези три дати значат повече от 3 март, макар че всеки празник има свое значение”, обясни кандидатът за кмет на София.

Предприемачът говори и за разликите между това да си начело на голяма компания и това да си кмет.

“Да управляваш София означава огромна отговорност. Трябва да се грижиш за интереса на всички, включително тези, които не са гласували за теб. Но има и неща, които се припокриват - това са идеите. Няма как да управляваш без дългосрочни идеи. Трябва да намериш и път как да ги реализираш, да намериш екип, който да ги реализира. Има и неща, които съвпадат - да няма корупция, да има прозрачност, да намериш хора, които да дават пример”, каза той.

“Не е важно да си представяме други градове. А да работим за по-добра София. Моята мечта е след 5-6 години софиянци да кажат “София е най-прекрасният град за живеене”. Бизнесът да се чувства добре тук. Да сме всички заедно общност за града, което го няма в момента”, добави Терзиев.

Той коментира иронично предложението на Румен Гайтански да върне своя дял от къпалнята “Мария Луиза” на общината срещу 32 декара общински имоти.

“Доста е скромно”, каза Терзиев.

След което добави, че е задължително да са намери начин да се спрат подобни злоупотреби.

“Това е абсолютно неприемливо. Двайсет години не правиш нищо и после изведнъж искаш милиони. Никой не би трябвало да е съгласен с подобен тип решения. И в Общината трябва да нетърпимост към подобен тип отношения. Нормалното решение е да се търси начин, но в различни параметри”, каза кандидатът за кмет.

“Ако мислех, че не можем да постигнем по-добра София, нямаше въобще да се кандидатирам. Има много натрупани проблеми през годините. За да се решат трябва системен подход - нов ОУП, увеличаване на таксите за разрешение за строителство, проектите - първо се прави инфраструктурата и после се строи. И то без да има много вариации в този процес. Градът трябва да започне да се развива на север, където има шанс да се направи по нов начин. Това са дългосрочни мерки. Бързите мерки включват спиране на продажбите на общински терени. Особено на такива, които са предназначени за детски градини и зелени площи”, каза Терзиев.

Той добави, че за решаване на проблема с детските градини може да се работи в различни плоскости, а не само със строеж на нови детски градини.

“Трябва да се реши и статутът на всички детски центрове, забавачници, родителски кооперативи. Ако те попаднат под един критерий, това също ще помогне за решаване на проблема с липсата на места в детските градини”, обясни кандидатът за кмет.

Терзиев коментира и темите за общинската полиция и общинското здравеопазване.

“Полицията смятаме да я впрегнем по-активно в сигурността на училища. Също така вечерно време, когато има проблеми с вандализъм, дори самото присъствие ще помогне”, каза той.

“Що се отнася до общинското здравеопазване - амбиция ни е да го реформираме така, че да предоставя по-добра доболнична и следболнична грижа. Отделно имаме идеи за промени в определени ДКЦ-ата, централизирано закупуване на консумативи и разбира се, подобряване на базата, защото тя нито е добре за пациентите, нито за работещите. Липсата на качествено здравеопазване е една от причините, поради които хората напускат даден град”, обясни той. Терзиев каза и кога ще бъдат обявени районните кметове и общинските съветници.

“Те ще бъдат ясни до края на месеца. И ще бъдат обявени в средата на месеца. Тогава ще бъдат обявени и основните приоритети. Средата на септември ще обявим пълната програма. В нея ще има и дългосрочни цели, които не можем да покрием в един мандат, като Общия устройствен план, и краткосрочни цели - от вкарване на нови зони за паркиране и стартиране на строителство на монтажни паркинги. Целта ни е гражданите бързо да усетят, че има ангажирана страна, която решава проблемите им”, каза той.

“Твърдо съм за децентрализацията. Районните кметове са мажоритарно избрани и трябва да имат инструменти, за да работят в услуга на гражданите. Заедно с повечето ресурси, които ще отиват към тях, ще има и сериозни контролни механизми. И високо ниво на отчетност. Процесът не е едностъпен, нито ще е кратък”, каза още Терзиев. Той добави, че ключов фактор за контрол и отчетност ще бъде прозрачността.

“Ще се виждат всички проекти - от малките неща до големите неща. Как се движи, на какъв етап е. Ако не се движи - защо. Гражданите имат право да знаят”, завърши той.

#3 март

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници