Отхвърлиха предложението на БСП лекарствата да са безплатни за деца до 14 години

Отхвърлиха предложението на БСП лекарствата да са безплатни за деца до 14 години

бсп

A A+ A++ A

„Предлагаме лекарствата на децата до 14-годишна възраст да бъдат безплатни. За това са необходими 120 млн. лв. и те са за сметка на намаляване на размера на здравноосигурителните плащания за болнична медицинска помощ.“ Това заяви народният представител от „БСП за България“ Георги Гьоков по време на второто четене на бюджета на НЗОК в парламента.

Той специално се обърна към народните представители от ПП-ДБ: „Напомням ви, че когато подписахме коалиционното споразумение за предишното редовно правителство, там почти безусловно приехте това предложение. Не успяхме да го реализираме заради краткия мандат на предходното редовно управление, но сега ви призовавам да го подкрепите.“
„Българинът заплаща изключително много като лични разходи за здравеопазване – в размер на 45% при средно за Европейския съюз от 18% доплащане. Това не го казвам аз, а го казват докладите на Световната банка и на Световната здравна организация. В докладите се посочва, че този голям процент се формира основно от разходи за лекарства. Знаете, че децата са сред най-уязвимите групи що се отнася до здравеопазване, така че нашето предложение е именно да осигурим лекарства на тези деца, чиито родители не могат да си ги позволят и заради фактът, че лекарствата в България са едни от най-скъпите в Европа“, аргументира предложението на социалистите Гьоков.

Парламентарната група на „БСП за България“ също предлага увеличаване с 5 млн. лв. на плащанията за помощни средства, приспособления, съоръжения и медицински изделия за хората с увреждания, които са извън обхвата на задължителното здравно осигуряване. Георги Гьоков уточни, че тези средства са основно за осигуряване на високотехнологични помощни средства и кислородни концентратори за домашно лечение, които са необходими за болни с дихателна недостатъчност.

След като и двете предложения бяха отхвърлени от управляващото мнозинство, Георги Свиленски се обърна към групата на ПП-ДБ: „Това предложение беше за безплатни лекарства за деца до 14 години. Беше в програмата миналата година. Подкрепяхте го, отидохте на избори, излъгахте избирателите си, те ви настаниха на тези банки тук и сега – „против“ и „въздържали се“. Колко пъти можете да излъжете българските граждани?“

#БСП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници