Путин планира посещение в Китай

Путин планира посещение в Китай

pixabay

A A+ A++ A

Руският президент Владимир Путин ще посети Китай през октомври и планира посещението му да съвпадне с форума "Един пояс, един път", съобщи външнополитическият съветник на Кремъл Юрий Ушаков.

Китай се превърна в най-значимият съюзник на Русия от началото на миналата година, когато вече обтегнатите връзки на Запада с Москва се охладиха още повече, след като Путин изпрати въоръжените си сили в Украйна.

За последен път Путин посети Пекин точно преди нахлуването в Украйна. При тази визита руският президент заедно с китайския си колега Си Цзинпин обявиха партньорство без граници, разпростиращо се в икономическата, търговската, политическата и военната сфера.

Китай отказа да осъди Москва заради войната в Украйна и разкритикува западните санкции срещу Русия.

Пекин се възползва от осигуряването на отстъпки за петрол и газ, които Русия вече не продава на Европа, като същевременно наблюдава как Русия все повече използва китайския юан за резервна валута в сравнение с щатския долар.

Си Цзинпин на свой ред дойде в Москва през март, като сключи тогава поредица от икономически и други споразумения с Путин, когото нарече тогава "скъп приятел". Китай представи в Москва документ, в който призовава за деескалация и евентуално прекратяване на огъня в Украйна, но Киев и западните му съюзници отхвърлиха плана, заявявайки, че той ще замрази териториалните придобивки на Русия в Украйна.

Високопоставеният външнополитически съветник на Кремъл Юрий Ушаков днес съобщи и, че се планира визита на Путин в Турция, но все още не е договорена конкретна дата.

#Владимир Путин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници