Петър Витанов: Предложенията за конституционни промени на ПП-ДБ са позор

Петър Витанов: Предложенията за конституционни промени на ПП-ДБ са позор

ФБ/Петър Витанов

A A+ A++ A

Нарекох предложенията за конституционни промени на "Продължаваме промяната“ – "Демократична България“ "позор“ по ред причини. Това каза в аудиокаста на "Фокус" "Това е България" ръководителят на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент Петър Витанов.

"Започвам може би с най-дискусионната, а именно – предложението да се промени националния празник на България. Извинявайте, но това са хора, които нямат необходимата легитимност. Те показаха върховна некомпетентност и невежество, казвайки, че тази дата разделя българския народ. Повярвайте, аз се занимавам професионално с политика, не съм чул тази дата да е била обект на полемика или въобще да бъде под някаква форма въпрос, толкова значим, че да му се обръща такова внимание. Това е, често да ви кажа, лятната дъвка, която трябва да замени пържолите за 650 лева по морето, и може би да отклони вниманието от други предложения, не по-малко скандални, които се правят. Но по същество 3 март – сега извинявайте, ама от Бутан през Гамбия, Бермудите и не знам какви други държави, 99% от националните празници на всички държави по света са свързани с отстояването и отвоюването на независимостта на тези държави. Не мога да разбера, след като 1951 г. 3 март е наречен "великобългарски шовинизъм“ и след 1989 г. е възстановен като национален празник, каква аналогия търсим пак с комунистически режими или с друг тип подобни сравнения. В крайна сметка, тази е датата, която аз мисля, че обединява българските граждани. Още повече, 24 май – разбира се, дата паметна, светла, ама какво, ще празнуваме заедно със Скопие и с Москва ли?", каза евродепутатът.

Според него, зад това освен невежество, прозира и опит да бъдат замаскирани другите, съществените промени, чрез които тази малка група, недостатъчно легитимна, политическа, се опитва да постигне от една страна ред служебни победи, от друга страна – да ограничи правомощията на онзи, който ги нарече "шарлатан“.

"Това е опит да бъде разсеяно общественото внимание от наистина по-значимите промени в Конституцията. Например, аз не приемам мандатността при кметове. Това ограничава пасивното избирателно право. Това е буквално ограничаване на конституционни права, правото да бъдеш избиран. Това го няма в цивилизования свят. И понеже се прави това, прави се, за да могат тези хора да постигнат служебна победа на местните избори. Вие добре си спомняте записа – те не са интересуват от премахването на корупцията. За тях е важно "нашето МВР“ да управлява. Когато спрат половината кметове да се кандидатират отново и с "тяхното МВР“, което управлява, се надяват, че ще постигнат служебна победа на местните избори", добави Витанов.

Според него историята показва нещо различно. Това ще доведе до още по-уродливо потъпкване на демокрацията. Той даде пример с Ценко Чоков, която направи жена си кмет, когато той беше под някаква форма на запрещение.

"Помня кмета на Септември, подкрепен от ГЕРБ – Ралчев. Понеже срещу него има ред съдебни дела, той направи кмет на община съпругата си. Ето на такива практики ще станем свидетели, ако подобни предложения бъдат приети – на още по-голяма феодализация и още по-грубо разкачане от демократичните принципи. Това е вторият тип промени. Третия тип, разбира се, е свързан с ограничаването на президентската власт. Те искат да премахнат института служебно правителство. С други думи, ако загубят доверието на гражданите през вот на доверие, те да продължат да стоят на власт. Разбирате ли що за цинизъм е това предложение една година да няма предсрочни избори след избор на Народно събрание?! Т.е. може хората да не ги искат, но правителството да стои. Може то да е загубило легитимност, може да е загубило доверие, но да стои. Защо? Защото нямат контрол върху служебните кабинети. Затова се прави. Най-елементарно политическо отмъщение. Честно да ви кажа, наистина 10 години се занимават професионално – по-конюнктурни предложения аз не съм виждал.

По думите на Петър Витанов целта навсичките тези предложения е да се отвлече вниманието от тази срамна коалиция. Той посочи изследване на "Галъп“, според което 50%, над 50 – 53%, от симпатизантите на ГЕРБ смятат, че ръководството на партията е измамило своите привърженици. Този процент е почти 70 при ПП-ДБ. Затова смята коалицията за срамна. Очевидно това е свързано с измама и с манипулирането на общественото мнение, с предизборни лъжи.

#Петър Витанов #конституционни промени #ПП-ДБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници