Трите власти ще борят катастрофите у нас

Трите власти ще борят катастрофите  у нас

МВР

A A+ A++ A

Изпълнителната, законодателната и съдебната власт ще обединят усилия за подобряване на пътната безопасност в страната и за преодоляване на негативните статистики за броя на загиналите и ранените вследствие на пътни инциденти. Това стана известно след срещата между близки на загинали на пътя и министъра на вътрешните работи Калин Стоянов, на която присъстваха също представители на прокуратурата и депутати от 49-ото Народно събрание.

„Това е най-ползотворната ни среща досега“, заявиха след разговорите близки на загиналите. По думите им министър Калин Стоянов се е „ангажирал с каузата им присърце“ и е уверил, че институциите ще работят в синхрон по темата, предаде БТА.

Преди срещата пред сградата на МВР се състоя и кратка протестна акция, с която участниците настояха за промени в Наказателния кодекс, Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за движение по пътищата, за да може държавата „да спре войната на пътя“. С демонстрацията си протестиращите настояха още за бързи и справедливи съдебни процеси срещу причинилите катастрофа с жертви.

За обединяване на усилията на трите власти потвърди и народният представител от „Продължаваме промяната – Демократична България“ Настимир Ананиев, който участва в разговорите.

„Почернените родители просто искат работеща държава и справедливост, като наше задължение е да постигнем тази справедливост“, посочи той.

Според него държавата, в лицето на институциите, е дала знак, че има воля да се бори срещу проблемите на пътната безопасност. Депутатът изрази задоволство, че с темата се е ангажирал лично и премиерът Николай Денков. По думите му парламентът също трябва да изиграе своята роля през необходимите законови промени, част от които се обсъждат в общественото пространство и са свързани с по-тежки наказания за убийство на пътя вследствие на пътен инцидент. Инкриминирането на отказа за тест и наркотици също е част от обсъжданите промени, припомни Ананиев.

Като ползотворна определи срещата и депутатът от „БСП за България“ Георги Свиленски. Според него шофирането под въздействието на алкохол и наркотици, както и без валидна шофьорска книжка, трябва да се разглежда като умишлено престъпление и да бъде с максимално завишено наказание.

„Предлагаме, ако имаш връчени и влезли в сила глоби, да не можеш да минаваш технически преглед“, каза Свиленски.

Част от предложенията за законови промени се обсъждат на извънредно заседание на Комисията по правни въпроси днес.



#трите власти #катастрофи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници