ДПС няма да подкрепи бюджета на НЗОК за 2013 г.

ДПС няма да подкрепи бюджета на НЗОК за 2013 г.
Бюджетите на Министерство на здравеопазването и на НЗОК трябва да се разглеждат като скачени съдове, каза Джафер. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

ДПС няма да подкрепи законопроекта за бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2013 г., заяви депутатът Нигяр Джафер.

Изказването й беше по време на обсъжданията на първо четене на законопроекта за бюджета на НЗОК за 2013 г. с вносител Министерски съвет, предаде информационна агенция „Фокус".

Бюджетите на Министерство на здравеопазването и на НЗОК трябва да се разглеждат като скачени съдове, каза Джафер. Според нея се смесват здравноосигурителното право, здравоосигурителният пакет, здравноосигурителната система с ангажиментите на държавата по отношение на общественото здравеопазване.

„Няма реформа – три години няма, няма и сега и няма да има до края на мандата. Преразпределяне на функции не означава реформа", каза тя.

Джефар посочи, че ще има със 100 млн. лева по-малко за Министерство на здравеопазването, а 77 млн. лева има повече в Здравната каса, срещу които НЗОК трябва да поеме дейността по интензивни грижи – 40 млн. лева, ин витро – 15 млн. лева, ваксините – 35 млн.лева.

„Дотук вече са нови дейности за поне 99 млн. лева", каза депутатът, допълвайки още, че двата сериозни риска в този бюджет са неприемането на тази методика от партньорите в лицето на Българския лекарски съюз.

Според Нигяр Джафер клопката е в увеличаващия се брой на здравнонеосигурени лица.

„Очакваме между първо и второ четене консенсусни решения", заяви Джафер.

#ДПС #законопроекта #бюджет #Национална здравноосигурителна каса #НЗОК #Нигяр Джафер #здравеопазване #Министерство на здравеопазването #Български лекарски съюз

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници