Ковачева: Електронното гласуване е бъдещето

Ковачева: Електронното гласуване е бъдещето
„Това е бъдещето на избора и мисля, че това е адекватният модел за избор на главен прокурор", каза министър Диана Ковачева. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Електронното гласуване, с което ще бъде избран новият главен прокурор, дава възможност за прозрачна процедура, заяви министърът на правосъдието Диана Ковачева.

Малко по-рано в четвъртък Висшият съдебен съвет (ВСС) прие нови правила за избор на главен прокурор.

Според Ковачева членовете ВСС са отделили достатъчно време за дискусия, изслушвайки всички „за" и „против" във връзка с възможните начини за избиране на следващия главен прокурор, предаде информационна агенция „Фокус".

„В тази връзка аз смятам, че изборът на ВСС във връзка с въвеждането на електронно гласуване, е добрият вариант в този случай, тъй като той дава възможност за една прозрачна процедура", каза Ковачева.

Тя обясни, че на практика членовете на ВСС ще имат възможност по електронен път, чрез тайно гласуване, да изберат следващия главен прокурор. По думите й това е един съвременен начин за избор.

„Преди няколко месеца, във връзка с избора на членовете на ВСС, беше направена препоръка от Европейската комисия да бъдат въведен електронният вот. Това беше предвидено в Закона за съдебната власт в преходните и допълнителните разпоредби и на практика следващият ВСС ще бъде избран именно по електронен път, от всички магистрати", поясни правосъдният министър.

„Смятам, че с електронното гласуване, на практика ще има един ясен категоричен избор от членовете на ВСС, който ще бъде видим за всички", подчерта Ковачева.

Според нея електронното гласуване съответства и с предложената от Министерството на правосъдието система за електронно правосъдие.

„Това е бъдещето на избора и мисля, че това е адекватният модел за избор на главен прокурор", каза министър Диана Ковачева.

#електронно гласуване #ВСС #Висш съдебен съвет #избор #главен прокурор #министър на правосъдието #Диана Ковачева #съдебна система #Европейска комисия #електронно правосъдие #Закон за съдебната власт

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници