ВАС решава до месец за уволнението на съдия Тодорова

ВАС решава до месец за уволнението на съдия Тодорова
Основното оплакване е това, че съдия Мирослава Тодорова не е била изслушана преди да бъде наказана. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Върховният административен съд (ВАС) решава до месец делото на съдия Мирослава Тодорова срещу решението на Висшия съдебен съвет (ВСС) тя да бъде уволнена.

Тричленен състав на съда гледа делото в четвъртък, с което Тодорова обжалва уволнението си, предаде БГНЕС.

В жалбата си Тодорова твърди, че наказанието, което й наложи ВСС, е в нарушение на правилата и не съответства на целта на закона. Защитникът й адвокат Ина Лулчева изтъкна, че до този момент нито един друг съдия или прокурор със забавени мотиви или забавено производство не е наказан по този начин.

„Очевиден е двойният стандарт", заяви защитникът.

Представителите на ВСС и инспектората към него (ИВСС) поискаха от върховните магистрати да оставят без уважение жалбата на Мирослава Тодорова. Според тях решението за нейното уволнение е правилно и много добре обосновано. Такова бе становището и на прокуратурата.

Делото, което трябваше да започне по същество на 13 септември, бе отложено, тъй като адвокатът на Тодорова Ина Лулчева представи нови доказателства, а страните по делото, включително и съдебният състав не се бяха запознали с тях и затова им беше необходимо време.

Ина Лулчева бе категорична, че не са имали възможност да съберат доказателствата по-бързо и не е търсено отлагане на делото. В двете папки, които тя представи, имаше над 40 нови доказателства, които показват, че наказанието на съдията е „постановено от пристрастен орган, несъответно с целта на закона".

Лулчева посочи, че няма данни, че съдебната система няма нужда от Мирослава Тодорова.

„Касае се за предубеден акт свързан най-вече с обществената и активност като председател на Съюза на съдиите", обобщи тя.

Основното оплакване е това, че съдия Мирослава Тодорова не е била изслушана преди да бъде наказана. Лулчева изтъкна, че това е сериозно нарушение и посочи две основания за това. Първото е, че представител на ИВСС е присъствал на заседанието на ВСС, на което тя е наказана.

Второто е, че когато е взето самото решение, са участвали и петимата членове на ВСС, които са я предложили за наказание. Така Тодорова, според Лулчева, е уволнена с гласовете на тези, които са я предложили за наказание и дисциплинарния състав, който също я е предложил. Без тези общо 8 гласа това решение не би могло да се случи.

#уволнение #ВСС #Висш съдебен съвет #Мирослава Тодорова #ВАС #Върховен административен съд #адвокат #Ина Лулчева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници