Русия отново затваря Кримския мост

Русия отново затваря Кримския мост

pixabay

A A+ A++ A

Четири дни след като отново отвори стратегическия Кримски мост, който свързва Русия с окупирания украински полуостров, Москва беше принудена да го затвори отново заради поредното нападение, съобщи „Политико“.

Нападение с дрон срещу склад за боеприпаси в Красногвардейския район доведе до евакуация на жителите в радиус от 5 км от района и до спиране на железопътния трафик по Керченския мост към Крим. В социалните мрежи се появиха съобщения, че е ударен петролен склад в Октябрския район, южно от град Красногвардейски и в близост до летище.

Нападението е било на повече от 200 км от моста, но Сергей Аксьонов, назначеният от Русия губернатор на окупирания Крим, заяви в Telegram, че движението на влаковете ще бъде преустановено, "за да се сведе до минимум рискът". Основната железопътна линия от моста преминава през Крим и накрая се разклонява до Красногвардейски, малък град приблизително в центъра на окупираната от Русия територия.

По-рано Аксьонов съобщи за опит за нападение с безпилотен самолет срещу инфраструктура в същия район.

Керченският мост, завършен през 2018 г., четири години след незаконната окупация на Крим от руския президент Владимир Путин, е критичен сухопътен маршрут към полуострова, който снабдява силите на Москва, воюващи в Южна Украйна, с войски, оръжия и гориво.

Затварянето му в събота е второто в рамките на една седмица, след като мостът беше ударен от два безпилотни самолета, в резултат на което загинаха двама цивилни и се срути част от пътната конструкция. Едната лента беше отворена отново, а железопътната линия продължи да функционира.

Мостът беше обект на нападение и по време на контраофанзивата на Украйна през октомври миналата година.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви в петък на конференцията по сигурността в Аспен, САЩ, че мостът в Керч е бил военна цел. "Това е маршрутът, по който се захранва войната с боеприпаси, и това се прави ежедневно. И това милитаризира Кримския полуостров", заяви Зеленски.

"За нас е разбираемо, че това е вражеско съоръжение, построено извън международните закони и всички приложими норми. Така че, разбираемо е, че това е цел за нас. А цел, която носи война, а не мир, трябва да бъде неутрализирана", каза украинският лидер в коментар, предаден чрез преводач.

Все още никой не е поел отговорност за нападенията от тази седмица.

#Крим

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници