Надежда Йорданова коментира предложенията на ПП-ДБ за конституционни промени

Надежда Йорданова коментира предложенията на ПП-ДБ за конституционни промени

ДБ

A A+ A++ A

Служебно правителство като институт ще продължи да има, но той ще бъде с по-ограничени правомощия, по-кратък период ще бъде страната без действащ парламент - 1 месец. Президентът няма да има неограничен избор по състава - кабинетът в оставка ще продължи да действа като служебен, така ще се запази връзката между парламент и изпълнителна власт.

Това каза депутатът от ДБ-ПП Надежда Йорданова пред Нова тв по повод предложените от коалицията вчера конституционни промени.

Практиката показва, че когато правителството в оставка изпълнява функциите на служебно правителство, новоизбраното мнозинство по-бързо сформира кабинет, обясни тя.

Как ще протече дебатът кой да бъде българският национален празник зависи от всички нас - политиците, обществото, и доколко ще можем да го проведем спокойно, продължи Йорданова.

Има няколко важни гаранции в предложенията за да не стигаме до ситуация главният прокурор да е бухалка за едни и чадър за други - той няма да има цялата власт да преценява срещу кого да обвинява или не. Важна гаранция е структурата на прокурорския съвет - мнозинство ще има избраната от парламента квота, така главният прокурор ще има ефективно противодействие отвън, а не главната част от съвета да е съставена от подчинени нему прокурори, каза тя.

Предлагаме напълно да бъде променен онзи текст, който даваше възможност на главния прокурор да има власт върху всеки един от прокурорите. Прокурорският съвет също няма да се доминира от него, посочи бившата правосъдна министърка.

Идеята да се ограничат мандатите на кметовете до 2 е огледална на идеята за ограничение на президентските мандати. Това не е опит за бухалка срещу който и да е кмет. Това правило ще се прилага от тук за в бъдеще. Ще трябва да се изкарат два мандата и чак тогава, а няма да удари действащи кметове, категорична бе тя.

Обсъждали сме част от тези предложения с ГЕРБ и ДПС. Имаме подкрепа по голяма част от тях. Колегите от ГЕРБ работят върху промените в Инспектората на ВСС. Предложенията на ДПС пък до голяма степен се припокриват с нашите така че аз съм оптимист, че в един момент ще постигнем консенсус, допълни Йорданова, цитирана от "24 часа".

#Надежда Йорданова #конституционни промени

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници