Мандатност на кметовете и 24 май да е национален празник, предлагат ПП-ДБ

Мандатност на кметовете и 24 май да е национален празник, предлагат ПП-ДБ

Стоп кадър/ФБ/БНТ

A A+ A++ A

Преструктуриране на ВСС, въвеждане на мандатност на кметовете, а 24 май да стане национален празник. Това са част от предложенията за конституционна реформа на ПП-ДБ и "Правосъдие за всеки".

Формацията предлага свой проект за конституция. Отделно обаче те работят и с ГЕРБ-СДС и ДПС. Още преди няколко дни ПП-ДБ съобщиха, че ще предложат и свой текст за изменения.

Те стъпват върху едно по-широко политическо съгласие за промени в конституцията, обясни Христо Иванов и уточни, че са обсъждани с ГЕРБ и ДПС.

Основните принципи зад тях са повече справедливост, повече отговорност на прокурорите, повече независимост при съдиите. Тези три принципа искат да изведат основния - че никой не трябва да бъде над закона. Следващият принцип е да изведем българските култура и писменост на преден план, да вкараме идеята, ще нашите деца са потомци на просветители, каза съпредседателят на ПП Кирил Петков.

Коалицията "Продължаваме Промяната - Демократична България" представя проекта си за конституционни промени в централата на ДСБ на столичната улица "Кърниградска".

"Днес представяме проекта за изменение в Конституцията, зад които застава ПП-ДБ. Радвам се, че с нас са колегите от "Правосъдие за всеки", с които тези текстове бяха изработени. Текстовете са наша версия, но е важно да се подчертае, че те стъпват на политическо съгласие, че трябва да се върви в тези посоки", това заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

"Става дума за законопроект, който третира три големи групи въпроси. На първо място са въпросите с преструктурирането на съдебната власт и ограничаването на властта на главния прокурор. Има предложения за преформатиране на института на служебните кабинети", каза още той.

Относно промяната на националния празник от 3 март на 24 май премиерът акад. Николай Денков обясни, ще това е ден, който обединява, а не разединява, както и че е уникален празник, който пренася от миналото в бъдещето и обединява българите с други народи.

Ден на българското слово, просвета и култура и на кирилицата - така ПП-ДБ предлагат да е пълното име на празника.

Идеята 24 май да измести 3 март предлагаха и от ГЕРБ в 47-ото НС, но тогава не срещнаха достатъчна подкрепа, напомня "24 часа".



#ПП-ДБ #конституционна реформа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници