Поредна вълна от руски атаки срещу Одеса

Поредна вълна от руски атаки срещу Одеса

ФБ/Володимир Зеленски

A A+ A++ A

Русия извърши нова вълна от атаки тази нощ срещу черноморското пристанище Одеса. Един човек е бил убит, а ранените са 22, сред които четири деца. Нанесени са щети на жилищна инфраструктура, съобщиха украински официални лица. Следващата седмица се очаква Съветът НАТО-Украйна да обсъди сигурността в Черно море и ситуацията след оттеглянето на Русия от сделката за износ на зърно през украинските пристанища, предаде БНР.

Няколко силни експлозии са станали в Одеса в резултат на ракетна атака през нощта. Съобщава се, че са нанесени щети на Спасо-преображенския събор. Катедралата се намира в историческия център на Одеса и е под закрилата на ЮНЕСКО. Отбелязва се също, че в центъра на града има много разрушения, счупени са стъкла в жилищни сгради и други постройки. Военновъздушните сили на Украйна съобщиха в Телеграм, че при атаката Русия е използвала най-малко пет вида ракети.

Следващата седмица НАТО и Украйна ще обсъдят сигурността в Черно море и функционирането на коридора за износ на зърно. Във вечерното си видеообръщение украинският президент Володимир Зеленски посочи, че е поискал срещата в телефонен разговор с генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг:

"С г-н Столтенберг обсъдихме стъпките си към разблокиране и осигуряване на стабилна работа на зърнения коридор. В сътрудничеството си преминахме на ново, по-високо ниво - нивото на Съвета Украйна-НАТО. И този механизъм може да сработи. Обърнах се към Йенс с предложението да свика спешно такава среща на Съвета за съответните кризисни консултации. Срещата ще бъде проведена до няколко дни. Можем да преодолеем кризата със сигурността в Черно море."

По-рано Русия заяви, че се оттегля от сделката, защото западните страни са пренебрегнали исканията ѝ за гаранции за износа на руски храни и торове. Москва предупреди, че корабите, които плават към украинските пристанища на Черно море, ще бъдат смятани за вражески обекти. Вчера много държави, включително Германия и Китай, разкритикуваха в Съвета за сигурност на ООН оттеглянето на Русия от Споразумението за зърното.

Варшава междувременно обяви, че в южния полски град Гливице вече работи център за ремонт и поддръжка на танкове, повредени в Украйна.

Първите два "Леопард" вече са пристигнали в завода "Бумар", съобщи министърът на отбраната Мариуш Блашчак.

По-рано този месец германското и полското правителство преговаряха за създаването на ремонтен център на полска територия, но не беше оповестена обща позиция, отбелязва Ройтерс.


#войната в Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници