Депутати правят подписка за оставката на шефа на ДКЕВР

Депутати правят подписка за оставката на шефа на ДКЕВР
Причината за предприетата от Димитър Чукарски и Тодор Великов (на снимката) подписка е решението на регулатора за цени за достъп до преносната и разпределителната мрежа, които да бъдат заплащани от ВЕИ производителите. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Независимите депутати Димитър Чукарски и Тодор Великов започват събирането на подписи с искане за оставката на председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев.

Причината е решението на регулатора за цени за достъп до преносната и разпределителната мрежа, които да бъдат заплащани от производителите на енергия от възобновяеми източници, предаде БНР.

Според инициаторите на подписката това е грубо нарушение на закон, защото става дума за нов тип цена, която не съществува в списъка на цените, подлежащи на регулиране от комисията.

Освен това решението било взето по непрозрачен начин. С него определени енергийни предприятия ще бъдат трайно ощетявани в полза на други, което е дискриминационна практика в регулирането, каза Димитър Чукарски.

„Нямаме конфликт на интереси и заради това се чувстваме с чиста съвест да застанем пред вас и да отстояваме интересите на хората в този отрасъл, които ден понеделник протестират и всички останали дни от седмицата ходят да предоговорят условията си с банките, за да не фалират", обоснова се Чукарски.

По отношение на скандала с избраната за конституционен съдия Венета Марковска, чиято кандидатура беше внесена от независимите депутати, Тодор Великов каза:

„България е суверенна държава и трябва да държи на избора, който е направен в Народното събрание. Всичко друго са клевети и всеки в България може да бъде клеветен. Ние държим на нашето решение, което сме вземали и смятаме, че госпожа Марковска не трябва да се поддава на този натиск, ако има такъв или от правителството, или от Брюксел, защото тя вече е избрана в Народното събрание".

Димитър Чукарски и Тодор Великов ще учредят в неделя нова политическа формация „Демократична алтернатива за национално обединение". Партията ще бъде дясна и ще се яви самостоятелно на парламентарните избори догодина. Ще си сътрудничи с всички от десницата, които влезат в следващото Народно събрание.

#Димитър Чукарски #депутати #Тодор Великов #подписка #оставка #Държавна комисия за енергийно и водно регулиране #ДКЕВР #Ангел Семерджиев #Венета Марковска #цена #ток

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"