И на второ четене: Ресорната комисия прие бюджета на ДОО

И на второ четене: Ресорната комисия прие бюджета на ДОО

Уикипедия

A A+ A++ A

Бюджетната парламентарна комисия прие на второ четене бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО).

Румен Гечев от БСП предложи допълнителните трансфери от централния бюджет за покриване на недостиг от средства да се увеличат с малко над 1 млрд. "От 10, 22 млрд. да станат 12,4 млрд. С промените бюджетния дефицит се увеличава с 0,55%", каза още Гечев. Предложението обаче не се прие.

ДПС се обяви против увеличаване на прага минималния осигурителен доход за регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители на 780 лв. от 1 август. Бюджетна комисия обаче също не прие входираното предложение.

По-рано на първо четене в частта по приходите депутатите приеха минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се лица и регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители да се запази на 710 лв. от 1 януари 2023 г. и да се увеличи на 780 лв. от 1 август 2023 г., както и максималният осигурителен доход за всички осигурени лица да се запази в размер на 3 400 лв. Народните представители приеха общата сума на приходите и трансферите за 2023 г. от консолидирания бюджет за държавното обществено осигуряване да е в размер на 21 801,4 млн. лв. или с 3 553,7 млн. лв. повече в сравнение с 2022 г.

В частта по разходите депутатите приеха да се повишат изискуемите възраст и осигурителен стаж при пенсиониране за работещите при условията на трета категория труд, да се увеличи с 12% и минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст по Кодекса за социално осигуряване от 467,0 лв. на 523,04 лв. месечно, както и да се увеличи размерът на обезщетението за отглеждане на дете до 2-годишна възраст и за отглеждане на дете до 8-годишна възраст от бащата (осиновителя) от 710 лв. на 780 лв., считано от 1 януари 2023 г.

Депутатите от бюджетната комисия приеха да се увеличи максималният месечен размер на гарантираните вземания, изплащани от фонд "Гарантирани вземания на работниците и служителите" от 1775 лв. на 1950 лв., да се запази максималният размер на получаваните една или повече пенсии на нивото от 2022 г. - 3400лв.; да се запази минималният дневен размер на обезщетението за безработица - 18,00 лв. и максималният дневен размер – 85,71 лв.; да се запази размерът на еднократната помощ при смърт на осигурено лице – 540 лв., както и да се запази периодът на изплащане на паричното обезщетение за бременност и раждане – 410 дни.

#бюджетна комисия #ДОО

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници