Груев: Сценарият за главен прокурор не е добър

Груев: Сценарият за главен прокурор не е добър
Лазар Груев е категоричен, че в стола на главния прокурор трябва да седне почтен човек, неподатлив на влияние. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„Ако има сценарий, не е добър", каза председателят на Върховния касационен съд проф. Лазар Груев, за да отговори на въпроса дали има сценарий, по който ще бъде проведен изборът на точно определен кандидат за главен прокурор.

Кадровиците в съдебната система отхвърлиха предложението му да се гласуват всички кандидати за главен прокурор, освен това те решиха кандидатите да не се гласуват по азбучен ред, а по реда на постъпването им, предаде БГНЕС.

Гласуването, според правилата, няма да е с бюлетина, предложение, което подкрепи и Лазар Груев, а ще е по електронен път.

„Демокрацията и публичността имат два компонента – едното са процедурите и правилата и другото е състоянието на духа. Правилата формално гарантират публичност, въпросът е състоянието на духа на този, който отговаря в гласуването", коментира Лазар Груев.

Според него е неприемливо обществото да не знае всички кандидати за главен прокурор колко гласа са получили. Лазар Груев е категоричен, че в стола на главния прокурор трябва да седне почтен човек, неподатлив на влияние.

„Изборът на конституционни съдии създаде проблеми. Те бяха усетени не само тук, а както виждате и в Европа", каза Груев за казуса с Венета Марковска.

Той посочи, че затова е поставил въпроса при правилата за избор на главен прокурор „да се направи така, че това да не се повтаря". Обясненията след избора са след дъжд качулка, посочи той. След дълго мълчание на въпрос за това кой е добрият изход след избухналия вече скандал, съдия номер едно каза: Госпожа Марковска трябва да прецени много внимателно всичко случващо се.

#Върховен касационен съд #главен прокурор #избор #ВСС #Венета Марковска #скандал

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници