Украинското посолство у нас: Оттеглянето на Русия от зърнената сделка е шантаж с глад

Украинското посолство у нас: Оттеглянето на Русия от зърнената сделка е шантаж с глад

ФБ/Посолство на Украйна в България

A A+ A++ A

"Оттеглянето на Русия от Черноморската инициатива за зърно е руски шантаж с глад. Русия използва храната като оръжие", това заявиха от украинското посолство в България в официална позиция.

Над 400 милиона души по света разчитат на жизненоважни украински зърнени доставки, за да осигурят хранителната си сигурност, предимно в Азия и Африка, се казва още в позицията.

"Русия системно възпрепятства нормалното функциониране на Черноморската инициатива за зърно. Продоволствената сигурност е ключов компонент от Формулата за мир на президента Зеленски, която има за цел да възстанови справедлив и траен мир в Украйна в съответствие с Устава на ООН и резолюциите на Общото събрание на ООН. Ние призоваваме всички държави и организации да участват в прилагането на този важен компонент на Формула", пишат от посолството.

Според тях Русия излага милиони хора по света на риск от глад и растящи цени на храните с отказа си да продължи да участва в Черноморската инициатива за зърно.

"Това е част от умишлената руска стратегия за дестабилизиране на азиатските и африканските страни. Руските терористи искат тежката хранителна криза да предизвика социални вълнения, миграция и политически катаклизми.


#зърнена сделка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници