Руски сили нанесоха удари по украинските пристанища

Руски сили нанесоха удари по украинските пристанища

Стоп кадър/НОВА

A A+ A++ A

Ден, след като Русия се оттегли от споразумението за износ на украинско зърно през Черно море, нейните сили нанесоха удари по украинските пристанища. Москва нарече атаките с ракети и дронове "отмъщение" за взрировете, които нанесоха щети върху Керченския мост, предава БНР.

Украинският президент Володимир Зеленски призова сделката за зърно да продължи без участието на Русия, на практика търсейки подкрепата на Турция, след като Реджеп Ердоган заяви, че Москва може да бъде убедена да възстанови сделката. А министрите на външните работи на Турция и Русия са разговаряли по темата по телефона. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков реагира с предупреждението, че опитът за износ на зърно от Украйна без руски гаранции за сигурност би носил рискове. Всеки опит за възобновяване на украинските доставки на зърно без участието на Русия вероятно ще зависи от съгласието на застрахователните компании да предоставят покритие. Ако украинското зърно отново бъде блокирано от пазара, цените могат да се повишат по целия свят, като ударят най-силно най-бедните страни.

Русия описа вълната си от ракетни удари и атаки с дронове срещу украински черноморски пристанища тази нощ като отмъщение. Падащи отломки и взривни вълни са повредили няколко жилищни сгради и пристанищна инфраструктура в Одеса, съобщи Южното оперативно военно командване на Украйна. Военновъздушните сили на Украйна съобщиха, че са свалили шест ракети "Калибър" и 31 от 36 изстреляни дрона. Москва от своя страна заяви, че е осуетила украинска атака с дронове в Крим, като няма пострадали и щети.

#войната в Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници